Nice, Turkiet, Islam

20160606_203618

En vit lastbil användes i Nice i förrgår för att meja ner  människor med.  Åttiofyra döda och ett femtiotal svårt skadade. Många är barn. Många barn är lemlästade, när de fått armar, ben och bäcken krossade av lastbilen. En lastbil hyrd av  en ensamvarg som hade psykiska problem. Återigen har en terrorist blivit känd för världen. Återigen en förvirrad person som trott sig göra något bra innan hans liv skulle ändas.  Man gråter igen.

IS meddelade precis att de ligger bakom dådet. Hittills har det bara spekulerats om det när  tillvägagångssättet liknar deras rekommendationer. Använd det du kan få tag i, som bilar och enkla vapen.

Direkt hörs det kommentarer från de främlingsrädda, som “Ja, visst är det bra med mångkultur?” och “Vi är så naiva som tar in en massa muslimer – se hur det går!”

De som säger så går IS/Daesh ärenden. Deras uppdrag är att hetsa de högerextrema grupperna, så att de ger sig på oskyldiga muslimer i Europa, som flytt hit undan kriget i Mellanöstern.

De – de främlingsrädda megafonerna – går rätt i IS-fällan.   IS syfte är att uppvigla de högerextrema grupperna så att de ger sig på invandrargrupper och att grupper ställs mot varandra. Det finns en tanke bakom!
1) Muslimer i Europa skall straffas för att de lämnat Mellanöstern.
2) Det blir svårare för dem att komma in i EU.  
3) Att underlätta rekryteringen till IS när unga muslimer blir avskydda, eller skydda  i EU.

För självklart kan vi leva tillsammans så länge man följer demokratiska spelregler, som är lagar och den liberala demokratins värderingar. Inte någon annan kultur än den demokratiska, institutionella, korruptionsfria och fria.

Det handlar aldrig om att en viss etnisk grupp eller religion skall bli normgivande.

Det är det som är den sekulära staten. Begreppet sekulär har fått en förskjutning mot att betyda att religion inte finns i landet, eller att religion motarbetas. Men det betyder helt enkelt att stat och religion är åtskilda.  En tradition som utarbetades efter den Luther evangeliska kyrkans genombrott.  Och en tradition som aldrig utvecklades i Mellanöstern.

Det var den trenden som Kemal Ataturk bröt 1923, han införde ett sekulärt Turkiet, som sedan dess militären ansetts värna. Sedan 2002 har Edrogans Turkiet fått det materiellt bättre, men demokratiskt sämre. De är plågade av att geografiskt ligga nära stor oro och krig – ett öde landet alltid haft. Han har återinfört religiösa inslag i staten, vilket starkt motarbetats av de oppositionella. Vi känner även till avtalet med EU.

Men ett avsättande av Erdogan måste ske på demokratisk väg, även om en militärkupp kan locka. Att stå emot felaktiga vägar, än hur lockande de kan vara är nu jätteviktigt. Att lösa kriget i Syren står högst upp på agendan och krafterna måste användas rätt.

Inom Islam finns  uppfattningen om att man inte kan underställa viktiga frågor en demokratisk process. Det som gäller är att ha ett råd av kloka och lärda män som tolkar läran om Muhammeds liv – haditherna.  Men, moderna motkrafter finns också. Feministiska och demokratiska grupper som säger att “profeten var modern på sin tid. Han skulle säkert varit det idag också”. Att sätta de historiska berättelserna i sin kontext.

Men nu vet vi ju att de fundamentalistiska och totalitära religiösa avarterna inom Islam har hamnat i blickfånget för världen. Detta tack vare deras attacker på vår demokratiska livsstil – och detta med syftet jag förklarade ovan.  Det är synd att de flesta vanliga muslimerna får sota för detta. Därför är det viktigare än någonsin att muslimska ledare världen runt hela tiden går ut och fördömer IS och berättar om hur de tänker och praktiserar sin religion.

Kunskap är den enda vägen. Läge leve upplysningen. Det är motkraften mot terrorism och islamism.