Båtvraket på Hönö

 

20180921_095121

I en vik på Hönö ligger ett båtvrak. Det har legat där hela sommaren utan att någon har tagit hand om det. I sociala medier har det diskuterats. Några har erbjudit sig att hjälpa till att forsla undan båten och några har hotat med att kommunen snart kommer att ta bort det om inget görs. Men ännu ligger det kvar. Det går rykten om vad som hände innan haveriet och vad som har hänt efteråt. Men ännu ligger det kvar. Från början var det en hel segelbåt som förmodligen kunde ha räddats, men idag har den slagits sönder och börjat att gå isär.

Vraket inger en fasa i mig. Synen av den strandade båten liggandes på sidan är en bild av övergivenhet och total utsatthet. Den är även ett manifest för att ingen har lyckats hjälpa till med att få ordning på situationen.

En blygsamt rapporterad men fasansfull händelse diskuteras också i sociala medier. Nämligen mordet på en ensam tiggare i Husqvarna. Historien innehåller så många svarta gränder att det är svårt att ta till sig. En blott sextonåring står anklagad för att ha slagit ihjäl en romsk man som bodde i en park. Till sin hjälp skall han ha haft flera unga kamrater. Mordet skall ha skett efter en lång tid av trakasserier mot mannen, som enligt berättelser var fredlig och snäll. Den anklagade sextonåringen har varit känd för de sociala myndigheterna i många år och flera anmälningar har gjorts. Det fanns ett beslut om bistånd till statlig skolplacering. Men ändå tycks ingenting ha gjorts. Socialtjänsten har startat en utredning om sig själva för att spåra varför det har gått så snett. För snett har det gått – under en lång tid. Historien om mordet på Gica – som han kallades av folk i bygden – pojkarna kallade honom ”råttan”- är ett manifest över samhällets misslyckande och jag funderar över varför detta kan hända. Självklart har jag en tydlig teori om det.

Ikväll väntas hårda vindar komma in över västkusten och jag förmodar att då kommer båtvraket i viken på Hönö att slås sönder till kaffeved och sakta spridas som skräp. Och snart är hela historien glömd.

20180921_095017

Facebook