Synpunkter när jag knackar dörr

20180606_120531

Hittills har jag knackat på över 500 hus. Jag tycker det är viktigt att gå runt och visa upp sig för folk, så att de vet vem som kanske kommer in i riksdagen från sin kommun, lyssna till vad folk tycker och berätta om vad Liberalerna står för. De flesta uppskattar detta.

Folk har många synpunkter på vår värld och mest engagerar de nära, lokala frågorna. Som den om ny ecopark i Partille (Liberalerna är positiva till den!) eller hur vi skall få bukt med rådjuren på öarna. Alla barnfamiljer är engagerade i skolfrågor – vilket gör att jag känner mig mycket hemma – både med min erfarenhet, kunskap, övertygelse och Liberalernas politik! 

Men det medierna rapporterar mest om är opinionsmätningar och den kommande regeringsbildningen. Med tre block syns utsikterna att få en stabil regering långt borta. Trots att både M och S lagt sig nära Sd:s migrationspolitik fortsätter Sd att växa. Varför är det så? Över lag är Sd ett missnöjesparti. De har fortfarande den positionen att de kan stå i uppgiven pose och fråga varför de inte får vara med. Många som upplever problem i samhället drar slutsatsen att de styrande partierna inte förmått få bukt med problemen och lösningen är då att lämna över till de som inte fått chansen att pröva sin politik.

Igår när jag knackade dörr frågade  en man: “Varför talar politiker bara om utsatta minoriteter, som somalier och hbt-personer, när det är alla vi som jobbat sedan vi var fjorton, som försörjer allihopa. Varför talar man aldrig om oss som jobbar?” Det är det här S försöker att formulera  – för att få tillbaka arbetarna från Sd.

Det finns alltså en upplevelse av att minoriteter lever gott på diverse bidrag.  Och att dessa bidrag kommer från hårt arbetande människor och det upplevs som orättvist.  I dagsläget spelar det ingen roll hur många undersökningar som visar på bidragens storlek, eller att invandrare är en stor tillgång* för vårt land – de som känner sig försmådda gör det. Om du har en låg pension som du knappt klarar dig på – och om du har jobbat hårt i hela ditt liv – så inträder en känsla av att du blivit lurad om du läser om vilken hjälp invandrare får – som du inte får. Alla problem i samhället  blir då något som kunde lösas, ifall bidragen till invandrare istället gått till dessa problem. Populister sopar banan med de etablerade partierna när de radar upp siffror på ungas ohälsa, vårdköerna, ökade skjutningar  och sjunkande resultat i skolan.

Mannen jag träffade igår var uppriktigt ledsen över att ingen talar om hans insatser för Sverige.  Han hade en känsla av att ha blivit berövad något han skulle ha fått.

I politiken lever vi med några sanningar. Som den att känsla slår förnuft. Och att det inte finns copyright på politiska frågor.

Liberalerna har den senaste tiden fått åse hur S lagt fram förslag vi drivit länge. Som den om mobilfrihet i skolan. Det hjälper inte att gnälla om att “vi var först”.   Det enda vi kan göra är att jobba hårt för att klargöra hur den ideologiska ryggraden styr. Vilka värden som vi värnar och vilket samhälle vi vill ha. Jag är livrädd idag för hur man lättvindigt offrar friheter för att rädslan för din trygghet i en orolig omvärld slagit rot.

En av Liberalernas frågor som jag driver är den om att alla ska kunna få ett jobb. Riktiga jobb istället för bidrag. Då måste  reglerna ändras och politiker måste tyvärr gå in och rucka på lönesättningen. Men det är otroligt angeläget! Då kommer du åt både bidragsberoendet och möjlighet till egenmakt, stolthet och ansvar hos de som står utanför arbetsmarknaden idag. Då får alla chansen att vara med och bidra – istället för att bli föremål för ilska och offer för kriminalitet. 

Som ett av de minsta partierna är det svårt att få utrymme i medierna. Därför är det jätteviktigt att jag går runt och berättar och lyssnar. Utan folk som kandiderar – ingen demokrati.

*Förra året fick min svärmor en stroke. På den avdelning på Sahlgrenska där hon låg jobbade nästan ingen med svensk bakgrund. Om denna vårdpersonal inte fanns skulle vården kollapsa omedelbart! Varför slår inte en sådan sanning igenom?

20180523_192236

Kryssa mig!