Människor ska ges möjlighet att ta hand om sig själva

Vi riskerar ett samhälleligt haveri och en fördjupning av klyftorna i samhället om det inte går att få ett jobb om du saknar gymnasieutbildning.

Du har som allra svårast att få ett jobb om du är född utanför Sverige, är äldre och saknar gymnasieutbildning. Vi kallar den här gruppen ”särskilt utsatta” och den närmar sig 300 000 personer. Betänk då att den här gruppen även har vuxit, trots att vi befunnit oss i en högkonjunktur.

Att stå utanför samhället innebär många risker, som att dras in i kriminalitet. För vad spelar det för roll om du verkar på den arenan, när du ändå inte har en chans på den vanliga arbetsmarknaden? Redan idag vet vi att polisen bevakar runt 5000 personer, som verkar i kriminella nätverk med möjlighet att värva fler. Ett samhälle där många lever i en parallell värld är ett farligt och otryggt samhälle.

Den som inte behövs någonstans eller är saknad någonstans, berövas även sin självaktning. Alla vill bli tagna i bruk och delta!

Det är inte realistiskt att tro att de som hamnar i utanförskap helt plötsligt kommer att erbjudas ett jobb om vi inte öppnar upp för riktiga, enkla jobb. Ett sätt att hjälpa människor in på arbetsmarknaden är att sänka lägstalönerna, återta okvalificerade jobb inom vård, omsorg, skola och tjänstesektor och därmed frigöra kvalificerad personal från uppgifter andra kan göra.

Att lösa detta med bidrag är att inte ta en människa på allvar. Bidrag passiviserar och förlamar. Det är faktiskt en form av förakt. Det måste löna sig att jobba istället för att få bidrag. Allt annat är orimligt och passiviserande.

Detta motsäger inte att det ska finnas möjlighet att utbilda dig om du har den viljan. En tillgänglig och stark vuxenutbildning är jag den högsta förespråkaren för.

Liberaler ser människor som myndiga varelser som är kapabla att ta hand om sig själva. En samling individer – inte ett föräldrar-barn-förhållande. Det skiljer oss från andra. Att vara jämlika innebär inte heller att vi är lika.

Men det handlar inte endast om lönearbete. Ge de nyanlända en chans att bli entreprenörer i det de kan och brinner för. Kanske få möjlighet att starta ett litet jordbruk? Kan vara en fantastisk vändning – både för personen och för vår övergivna landsbygd.

Sätt tillit till människors inneboende kraft och förmåga att driva sitt eget liv framåt. Det gäller att se till så att möjligheterna finns där.  Börja att se nyanlända utan utbildning och de som inte trivdes i skolan som kompetenta individer förmögna att fatta egna beslut. Gör inte människor till offer.