Nu krävs det personligt engagemang

20161115_091425

Det går knappt att läsa något annat idag än spekulationer kring Trumps agerande som president samt en massa diskussioner kring vilka det egentligen var som röstade på Trump (den grupp jag skrev om tidigare gäller än – men de var inte den enda gruppen.) Samt kopplingen till den allmänna högerpopulistiska trenden i världen.

Hursomhelst så krävs det nu personer som tar strid för och står upp för  den liberala demokratin. Den är hotad.

Den största skadan på kort sikt som Trumps valkampanj har ställt till är att gränserna för hur uttrycka sig har flyttats. Att en person som siktade mot världens mäktigaste demokratiska ämbete inte begriper att föra sig och vara ett föredöme är en skymf mot alla som dagligen försöker vara förebilder.

Vad vi gör och vilka ord vi använder ger effekt. Eller som judarna säger – tro föds i handling.

Vad Trump  kommer att ta sig till framöver är skrivet i stjärnorna. Alla hoppas att han skall sansa sig och få stort stöd av erfarna politiker som förstår vikten av att komma överens och kompromissa – se en situation ur en vettig position. Men om detta vet vi ännu ingenting. Jag är inte lugn.

Några säger att vi skall sluta att jämföra med 1930-talets utveckling och han med initialerna AH – just för att vi har en helt annan värld idag och den skrämselliknelsen inte har någon större effekt. Så kanske det är. Jag är som bekant väldigt fokuserad på den perioden i historien och hör ofta elever säga det. Men, även om tiden är en annan så är människan densamme. Glöm inte det.

Jag skrev även om 12-novemberrörelsens demonstration i Stockholm i lördags. Det är ju en rasistisk manifestation som görs varje år – men i år var det mycket lättare för dem att gå ut eftersom Trump uttryck rasistiska åsikter och kommentarer.  De har fått grönt ljus.  De och  deras kompisar runtomkring i EU.

Jag minns LUF-tiden och en aktion i kyldiskarna på 90-talet. Vi satte klistermärken på mjölkpaket och smöraskar, som det stod “Länge leve liberalismen” på. Gäller än.  Men även om den lever så måste den boostas.  Rejält!