Ord har betydelse sa Gellert

20181127_182714

Igår var jag och lyssnade på Gellert Tamas som fick priset Frihetspennan av stiftelsen för Torgny Segerstedts minne. Det var den 22:a frihetspennan som utdelades. Motiveringen löd (ungefär) : ”Begreppet hat är väldigt skarpt och det är inte alltid motiverat att använda det. Men Gellert gör det med rätta och han definierar det. I boken Det svenska hatet så är ordet relevant – inte för hårt. Idag är åsikter inte endast åsikter, utan även en del av din identitet. När åsikter skiljer sig mycket åt ställs människa mot människa och då kan hat födas. Gellert Tamas har med sin Sverigetrilogi skrivit svensk samtidshistoria. Lasermannen, De apatiska och Det svenska hatet. Detta på ett grundläggande sätt med stor mänsklighet och han slår inte fast några sanningar. Han har skrivit om samhällets förråande utveckling och hur det går till när gränser förskjuts. Och detta med god stilistik.”

Detta är Gellerts tal: Jag vill börja med att ställa en fråga: Spelar våra ord någon roll? Sommaren -93 genomfördes en av de råaste politiska kampanjerna i vår historia. Ny Demokrati hade börjat att tappa mark i opinionen och partiledarna beslutade sig för att skruva upp retoriken. Continue reading

Nu börjar nästa valrörelse! Till Europaparlamentet

Jag har blivit nominerad till Europaparlamentsvalet nästa år. Det är alltid väldigt roligt att bli nominerad – att folk tycker att jag är en bra representant!  Jag ser EU som den viktigaste institution vi har idag och den enda vägen framåt för ett hållbart, fredligt samarbete över nationsgränser. Att ställa upp i EP-provvalet är att markera de liberala värdena.

Därefter följer Liberalernas interna provval. Provvalet föregår kommitténs arbete med att ta fram ett förslag till en lista, som sedan antas på ett partiråd i februari. I EP-valet tar man fram en lista för hela landet.

Själv har jag nominerat Oscar Wåglund Söderström. Honom känner jag sedan ett antal år tillbaka och vet att han är en mycket bra person. Förutom att han är mycket kunnig i EU-frågor är han driven av socialliberala värderingar och brinner för det EU står för handel, fri rörlighet och öppenhet mot omvärlden. Precis som alla vi som förstår hur viktigt EU-samarbetet är också brinner för. Continue reading

Trött på spinn

Min mormor blev 103 år. Jag har inte ens fyllt 50, så jag tänker att jag har mycket kvar att göra.” Detta sa* Anna Kindberg Batra i morgon-TV för några dagar sedan när hon intervjuades om sin nya bok Inifrån.  AKB avgick hastigt för ett drygt år sedan när trycket på att hon skulle bytas ut blev för stort. I sin bok vill hon ge sin egen förklaring till varför det gick som det gick och kommentera den mycket turbulenta tid som hon var partiledare. 20181120_163913 Continue reading

Fundering om häktet

Varje gång jag går förbi häktet i centrala Göteborg, kastar jag en blick upp mot de gallerförsedda fönstren och funderar över vilka som sitter inlåsta där inne. För det är sannerligen en blandad skara.

Enligt svensk lag så får du sitta i häkte under tiden en utredning pågår och om det finns risk för att den misstänkte ska fly eller manipulera bevisföring. I Sverige får du sitta i häkte max två veckor, men därefter kan du omhäktas hur många gånger som helst. Det finns de som suttit i flera år. Om du döms till fängelse ska den här tiden dras ifrån den tid du döms till. Continue reading

Musik-SV och fler replokaler

20181112_102956

Idag har jag varit med Tony Jelencovich och kikat på de replokaler som SV Göteborg har. Förutom Brittas Musikhus i Högsbo, finns Adolfsberg och Nordostpassagen. Om man vill hyra en replokal i Göteborg hos Studieförbundet Vuxenskolan så finns det flera stycken att välja bland. Adolfsberg har använts av SV sedan 1988 och är idag ett litet klassiskt repställe.  Continue reading

Vad står Jordan B Peterson för?

Det har nu skrivits en hel del om Jordan B Peterson och hans besök i Sverige där han hållit några föreläsningar. Han rör upp många olika känslor – positiva som negativa. Igår tog utrikesministern till orda och tyckte att han ”kunde krypa tillbaka under den sten han kom från” – för att han är kritisk mot feminism och identitetspolitik. Inte så konstigt med tanke på att hon salufört sitt departement som just feministiskt.

Med sina ”12 livsregler – ett motgift mot kaos” försöker han få unga män att räta på ryggen. Han har så många fans bland just unga män – vilket i sig berättar något. Att det finns en längtan efter något sådant här. Någon som ser dem.

Jordan B P säger sig vara kritiks till feminism och tycker att jämställdhetsivern har gått för långt. Han pekar också ut Sverige som ett extremt land på den fronten, varför det kommer att slå tillbaka på något sätt. Continue reading

Så fungerar vi

Idag har 79 kidnappade elever frisläppts i Kamerun. En god nyhet, även om de flesta nog missat att de varit kidnappade överhuvudtaget. En stor grupp som förhoppningsvis kan gå vidare med sina liv. En grupp som är hanterbar att hjälpa.

Igår hörde vi om att över en miljon människor sitter i “omskolningsläger” i Kina, med motiveringen  att de är extremister. I själva verket är de muslimer.

I Nordkorea är ett helt folk fångar.

Det är lättare att kidnappa ett helt land, än en enskild individ, sägs det. Det är till viss del sant.

FN ärvde NF:s paragraf som gav ett starkt skydd för nationens suveränitet. Inget annat land har rätt att blanda sig i ett lands inrikespolitik. Alltså kan ett land införa vilka lagar de vill och behandla sin befolkning hur de vill, utan att andra har möjlighet att påverka det. Såtillvida man inte invaderar.

Av kända skäl ser vi därför på hur Nordkorea år efter år fortsätter med sitt totalitära projekt där 25 miljoner invånare hålls inspärrade.

Kina är ett gigantiskt land. Trots att vi har många företag där och en stor turism dit, så finns enorma områden och folkgrupper som lever ett liv vi inte känner till. Vi får rapporter om övervakning och nu senast om ett slags övervakningssystem som har ett poängsystem, där man får plus- eller minuspoäng beroende av vad du gör i vardagen. Fullständigt förfärligt.

Media rapporterar om ett par konflikter i taget. Vilka känner du till? Continue reading

Till slut började jag att titta på den

20181104_114609

Flera gånger hade jag hört talas om HBO-serien The Handmaid´s tale. Den som är baserad på en trettiofem år gammal bok av Margaret Atwood och handlar om en dystopisk framtid i närtid*, när hot om terrorism och klimatkatastrof gör att staten inför undantagstillstånd, vilka snart blir permanenta och övergår i fullständig diktatur. Miljökatastrofen har även gjort kvinnorna ofruktsamma – men även de flesta män, fast det låtsas man inte om. Några kvinnor är dock fruktsamma och dessa blir avelsdjur. De män som ska befrukta dem är de som har makten i samhället och de kallas för “Anförare”. Men det är vanliga herrar och slavar. Angiveri och mycket hårda straff för dem som bryter mot lagarna. Allt baserat på en hård tolkning av den kristna bibeln. Kristendomen används här som motivering. I serien får en kvinna som inte tar det hela på allvar sitt ena öga borttaget och när huvudpersonen försöker smita med ett tåg till Boston, piskar de hennes fötter blodiga.

Jag ville länge absolut inte se den här serien. Den lät så förfärligt hemsk och jag tänkte att jag har nog med vansinnesbilder inlagda genom åren i mitt huvud. Både från verklighetens nyhetssändningar och alla filmer man sett. Inte ännu en till, alltså.  Men så var jag på en privat fest för några veckor sedan och då sade en kvinna till mig att jag bara måste se den! ”Jag lever med den här serien varje dag” sa hon. Orden stannade kvar och nu har jag alltså börjat att titta på den. Bara sett några avsnitt och vill egentligen inte se fler – men gör det ändå. Continue reading