Klarar vi av demokratin i Sverige då?

20180330_155346

Igår i GP kunde vi läsa om en förfärlig observation som gjorts om att kvinnor i utsatta områden hindrats från att rösta.  På KS i Göteborg  lade de rödgröna i Göteborg ett yrkande om att tillsätta en utredning om detta, men Liberalernas Helene Odenjung vill även att man undersöker fenomenet “family voting”.  GP artikel här  Horribelt om det förekommer att flera personer går in bakom skärmen! Continue reading

VARNING FÖR EN SVENSK DONALD TRUMP

20180319_151414
Varje dag möts vi av nya våldsdåd – ofta med dödlig utgång. Det eskalerande våldet gör att fler ropar efter kraftfulla åtgärder.

En del står nyvakna inför våldet. Andra har varnat för den utveckling vi nu ser i många år. Att träta om vem som såg det först hjälper oss inte nu. Det är nödvändigt att höja blicken istället för att blint rusa mot den senaste skottlossningen med nya långtgående politiska krav.

Det som förebygger våldet är att stärka de institutioner och rättsprinciper som bär upp vårt land. Continue reading

Vad händer på Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg?

20180315_134118

Gårdagen spenderade jag tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg. Jag är ordförande där och det är viktigt att veta hur vardagen ser ut och vad som görs.

Förutom några lektioner i Sfi var vi (jag och min vice ordf. Karin Östring Bergman) med på ett klassråd och information om årets satsning inför kunskap om valet för de som står långt från det. Dagen avslutades på Brittas musikhus – våra nya replokaler som invigs den 19 maj.

Hur går det till på en Sfi-lektion då? Jo, skickliga lärare varvar grammatik med samtal om Sverige och samtal med eleverna om deras liv. Att få berätta sin historia och samtidigt jämföra den med andras är en viktig del av undervisningen. 

På en lektion läste man en text som handlade om Olof Palme. “Man kan inte bo i Sverige om man inte vet vem han var” sa läraren. Några av eleverna hade hört talas om honom och andra inte.  När det framkom att han var en känd politiker, fick man delge sin egen syn på politiker. “Dom jobbar aldrig” sa någon, vilket följdes av många skratt. Continue reading

Hur ska du veta vem du ska rösta på?

20180228_203120

Efter en sen fest för länge sedan gick jag och la mig och försökte att sova. Det gick inte så bra, eftersom två personer valde att sitta uppe en stund till. De talade väldigt högt och länge.  På morgonen bedyrade båda att den andre var en riktigt hyvens kille och att de hade haft ett mycket givande samtal under natten. Denna ömsesidiga bild av nattens samtal gjorde mig dock mycket förvånad. Continue reading