Hög tid att utveckla den lokala demokratin!

20170803_205831

I veckan var det samrådsmöte i Öckerö kommun och jag var där i min roll som liberal politiker.

Ämnet var planer på att bygga ett nytt bostadskomplex vid badplatsen Hjälvik på Öckerö. Konceptet är seniorboende med 55 lägenheter, med en inglasad innergård som rymmer citronträd och boulebanor. En sådan finns redan på Hönö och i Partille och detta boendekoncept är mycket uppskattat.

Ett samrådsmöte är ett möte som kommunen kan bjuda in till, för att beskriva den plan som finns och i samband med det erbjuda tillfälle att ställa frågor till politiker, kommuntjänstemän och konsulter. Continue reading

Krafttag för Alliansen krävs nu

20170825_130034

Jag gissar att smattret av korkar som åker i taket hörs idag inne hos Socialdemokraterna. Nu vinner de flera månaders försprång i den valrörelse som startar i höst. Med en intern partiledarstrid i Liberalerna och en avgående Anna Kindberg Batra kan S jobba på i lugna och ro och få det att framstå som om de har god kontroll. Och det var länge sedan Miljöpartiet behövde ta ställning till något också. Den nuvarande minoritetsregeringen bidar sin tid i skuggan. Continue reading

Bevara Karl XII

20170820_152253

Jens Liljestrand skrev en krönika häromdan, som man till en början kan tro är bra. Men jag känner att det är något som skaver rejält.

Krönikan tar upp kravallerna i Charlottesville, vilka utlöstes av att staty över civil-war-generalen Robert E Lee ska flyttas. Sedan tas exempel på hur just nedrivning av statyer är av stor symbolisk vikt, när diktaturer faller. Stalin, Saddam. Logiken leder sedan till att turen nu är kommen till Karl XII, eftersom han är en ”blodbesudlad” hjälte och samlande ikon för de svenska nynazisterna. Med en insinuation om att det är något skumt med att Karl XII få stå orörd och att det tog 50 år innan staty restes över Raoul Wallenberg.

Det kan låta bra och rätt. Men varför ringer min varningsklocka då? Continue reading

Att rikta någons tänkande

20170818_164715

Vår hjärna är plastisk. Det betyder att den är formbar. Vi människor är oerhört anpassningsbara, även om de flesta ogillar förändring till att börja med. Men när en förändring väl är gjort, så glömmer vi lätt hur det var tidigare.

När vi talar om misshandelsförhållanden, så använder vi begreppet normalisering. Att du succesivt anpassar dig till ett onormalt och destruktivt tillstånd. Detta kan drabba även den starkaste. Det sker inte över en natt, utan i små steg, vilket gör att det är svårt att se när gränsen passeras – när det gått för långt. Det kan då behövas att en utomstående griper in och berättar om vilken skev verklighet personen har anpassar sig till. Continue reading

#Demokrati (fest)

20170812_093440

I helgen hade jag äran att få sitta som mötesordförande på Liberala Ungdomsförbundets kongress i Borås. (Och svinga denna anrika klubba) Jag började med att berätta att jag suttit några gånger på podiet under LUF-kongresser i rollen som sekreterare och senaste gången var i Uppsala 1995.

Det var fantastiskt roligt att få vara med och jag upphör inte att imponeras över hur duktiga dom är. Mycket bra argumentationer under motionsbehandling och otroligt bra tal under pläderingarna inför val till förbundsstyrelsen. Continue reading

Barn ska klara sina läxor själva

20170810_113723

Ser att debatten om läxor är igång igen. Något som verkar dela befolkningen i två läger – för och emot. För mig är det lite obegripligt att någon kan vara emot läxor, men argumenten här är att ojämlika hemförhållanden gör att de med sämre hjälp hemifrån halkar efter, vilket ökar klyftorna.

Det håller jag med om! Därför ska en läxa till största del handla om repetition! Continue reading

Alla idéer är inte bra

20170808_123241

Det finns en lek där en person säger ett ord och sedan skall nästa person associera fritt utifrån det ordet. Den förste säger ”sommar” och den andre fortsätter med ”jordgubbstårta” och den tredje tänker då på ”barnkalas”. Det kan vara roligt att se hur långt från ämnet man kan hamna.

Idag känns det som att den här leken pågår på några av universitetens institutioner. Tag ett fenomen, var kreativ och skapa något utifrån det.

Forskare i Lund har ägnat sig åt att spinna vidare på forskning kring ”mjölkdrickande och vit överlägsenhet”. Att mjölk kan kopplas ihop med rasbiologisk propaganda. Det är absolut möjligt att det har funnits tankar bakom att sammankoppla mjölkdrickande med vitt skinn, men det är väldigt långsökt.
Debattartikel om hur mjölk blev en symbol för vit makt

I slutet av denna debattartikel vill forskarna ändå slå ett slag för veganism. Jag hade rekommenderat dem att stryka hela debattartikeln och börja om utifrån området djurrätt och etik istället! 

Continue reading

Svårt sätta fingret på varför man gillar nån

Elaine Eksvärd skriver i sin bok Snacka snyggt att social kompetens slår alla examina i världen. Idag är det väldigt viktigt med social kompetens och att du lyckas framstå som duktig. Du måste ge ett bra intryck och du har inte mycket tid på dig. Men det känns ändå lite sorgligt att gedigna studier inte trumfar mingeltalang.

Har just läst Lars Anders Johansson på Timbro (Mannen som kunde tala med MÖP:ar)  där han funderar över varför Hultqvist är så populär att hälften av borgerligheten är beredda att stödja honom i misstroendeförklaringen och önskar således att kravet om denna skall dras tillbaka. Det ger ett splittrat intryck och gagnar inte kommande maktskifte. Så frågan kvarstår, vad är det egentligen som gör honom så populär, undrar Anders? Continue reading