Jihadisten – provokation eller diskussion?

20170328_135625

Jag minns ett besök på Moderna museet i New York för länge sedan. Bland konstverken fanns två stycken som retade upp mig rejält.

Det första var en inplastad, uppäten frukost. Äggskal, tepåsar, smutsiga tallrikar. Alltså, inplastat stök. Den andra var något som hette ”mjölk-stenen”. En bred pelare i granit med en tunn urfräsning upptill, där det dagligen hälldes på mjölk. Inte så fräscht. Och grymt onödigt.

Ni anar att jag inte är så insatt i modern konst. Min konsttränade dotter har fått skämmas för mig flera gånger på utställningar vi besökt.

Konst som provocerar och väcker känslor har uppnått något – oftast slagit an något inom betraktaren, som hen får ta hand om själv. Continue reading

#librix – känslan sitter kvar

20170318_064451

Då har yran lagt sig efter den intensiva helgen i Västerås där cirka 600 liberaler från hela landet träffades för att ha kul, utbilda sig i olika ämnen och diskutera politik.

En sådan helg är så otroligt intensiv! Eftersom jag har varit med i partiet sedan ungdomen, så blir det lite av en släktträff av det hela. Så många man känner och vill säga hej till mellan passen. Du vill även kolla på utställarna och prata med dem. Continue reading

Ogenomtänkt dom om religiösa symboler

20170316_180346

”Lämna religionen hemma” skriver Alice Teodorescu idag i GP. I sin ledare skriver hon att den dom som kom från EU-domstolen, vilken ger ett belgiskt företag rätt i frågan att förbjuda en anställd att bära huvudduk, var bra. Att ”ålägga anställda neutral klädsel” blir i fortsättningen något en arbetsgivare kan göra om den så önskar. De får alltså godtycklig utifrån sina preferenser begränsa en personlig yttring genom attribut som kan visa en ”filosofisk, politisk eller religiös övertygelse”.

Domen är mycket dålig.

Vi har visserligen den senaste tiden sett en hel del problem kring att folk vill köra sitt alldeles egna race på sin arbetsplats. Barnmorskan som vägrade genomföra aborter utifrån sin religiösa övertygelse, tas upp som exempel på problem. Det håller jag med om. Det är som att man insisterar på att jobba som gymnasielärare, men vägrar att sätta betyg. Det går såklart inte. Du kan inte jobba någonstans, och där välja och vraka vad du vill göra utifrån egna föreställningar och hänvisning till någon religion. Continue reading

Sjabbla inte bort lärare

20161121_135704

Har funderat över Isak Skogstads tweet. (Isak är lärarstudent, nyligen avgående ordförande LR student och flitig twittrare) Han skrev ”Arbetsmiljön för lärare är katastrofal. Fick nu besked om att ytterligare en vän i 25-årsåldern har lämnat yrket p g av. stress”

Det är jättetråkigt, tycker jag. Vi behöver verkligen nya lärare. Jag skulle vilja veta mera om vad som fick hans vän att lämna. Ledtrådarna arbetsmiljö och stress finns. Continue reading