Någon som fortfarande tvivlar på att demokrati som eget ämne behövs?

20170130_171043
Hur fort kan det gå att stjälpa decennier av utveckling över bord? Hur stark står respekten för den liberala demokratins grundpelare av friheter gentemot rädslan för omvärldsförändringar? Finns det de som verkligen är beredda att offra alla friheter för att de tror att den egna härden är hotad. Svaret vet vi. Det är ja. De som röstade på Trump önskade en ledare med hög röst, tydliga åsikter och obefläckad av ett politiskt förflutet. ”I will never let you down” sa han och hittills har han visat att han menar allvar med det han lovat. Det ena som genomförs är värre än det andra och folk kan bara protestera. “This is not who we are” står det på ett av demonstrationsplakaten idag. Demonstrationerna är stora och världsvida. Men, många är de som jublar också.

Läser just nu förfärliga vittnesmål från amerikanska flygplatser, sedan det verkställts att inte släppa in folk med rötter i bannlysta länder. Alla får förklara sig. Berätta om facebook-kontakter, tidigare resor och religiös övertygelse! Allt är fullständigt horribelt. ”Are you a Christian?” Say yes Som om det skulle spela någon roll. Continue reading

Missing Obama

 

20170125_173710

“Plikter mot oss själva, vår nation och mot världen ” Det var bl a vad Obama sa vid sin installation år 2009. Han sa även att världen förändras och det måste även vi göra. Han tog upp klimathot och andra hot mot oss, ömsesidig respekt till den muslimska världen och han pratade om att räcka ut en hjälpande hand till andra länder.

Det var så mycket som var annorlunda mot Trumps tal i fredags. Jag måste säga att jag faktiskt blev rätt chockad av hur otroligt nationalistiskt  grovt det var. Som många andra håller jag andan och hoppas hela tiden att det snart skall bli bättre. “Han kommer att tas omhand av de med erfarenhet” och “han lugnar sig nog” Men, det har han inte gjort. Tvärtom har han rivstartat med att börja att förverkliga det han lovat.  På bara tre dagar har han bland annat beslutat att inte  vara med i frihandel med länder kring Stilla havet, riva upp Obamacare, samt inte längre stödja organisationer som jobbar med sexuell hälsa och aborträtt. Continue reading

Att vara en förebild

20170119_164651
Fortfarande pågår debatten kring Katerina Janoches TV-inslag i tjeckisk TV, där hon sitter och framställer Sverige som ett land i förfall, med ökad kriminalitet och våldtäkter, till följd av den ökade invandringen som var hösten 2015. Senast idag skriver Kajsa Ekis Ekman om det. Ekis Ekmans text här

Jag delar inte Ekis Ekmans åsikter så ofta och inte heller upplägget på den här artikeln, men här sätter hon fingret på det allra viktigaste i den här debatten. Nämligen opinionsbildarens roll och ansvar. ”Historiker med pogromer och lynchmobbar som specialitet, som Hans Rogger och John Klier, pekar också på intellektuellas roll som utlösare: då uppburna personer säger att det är dags att ta till vapen, finns ofta någon som går ut och gör just det.”
Vi minns Ausonius, Mangs och Breivik. Continue reading

Min lektion om #nationalism

20160623_111407
Nationalism bygger på en föreställning om att det finns en särskild gemenskap inom en nations gränser. Denna föreställning kan spåras till Napoleonkrigen och hans mobilisering av de franska trupperna. Men det är först efter beslut om allmän skolgång som detta går att förverkliga.

Nationalism bygger på en föreställning om det gemensamma ursprunget. Att de som finns inom en nation skall ha samma historia, religion, språk och kultur. Självklart existerade inte detta, men det gick att jobba på. En riksdialekt skapades och minoritetsspråk och övriga dialekter förbjöds i skolan.

Hur var det med historia då? Continue reading

#SKAM

20170107_150352

Följer fascinerat debatten som just nu pågår om ungdomsserien SKAM som finns på SVTplay och där säsong tre just har släppts. Debatten handlar om vad vuxna tycker om serien. Vi ser moraliserande över serien och glada hejarop.

SKAM är en mycket snygg, genomtänkt och pedagogiskt gjord serie med tillhörande koncept på sociala medier. Den är gjord för unga på högstadiet och på gymnasiet. Varje avsnitt tar upp klassiska ungdomsfrågor om sex, hur tjejer och killar får vara och hur det är. Om svåra frågor som abort, ätstörningar, otrohet och mobbing. Att förlåta och vara populär. Hbtq-frågor. Typ allt. Continue reading

Resonemang kring våldtäktsmän

“Varför våldtar män kvinnor?” frågade en elev under en lektion. Det blev inledningen på en  diskussion om våld,  sexuella övergrepp och om män och kultur.

Vi har nyligen haft en debatt kring kultur och huruvida den har att göra med benägenheten att våldta. Var det mest män från Nordafrika som hade tafsat på kvinnor under nyårsfirandet i Köln? Har det att göra med att de kommer från en kultur med tillåtande attityd till att bete sig hur som helst mot kvinnor? Det har visat sig att det var en blandning av män från olika länder.

“Fy fan för er killar” sa Zara Larsson efter sin konsert, när det var en kvinna i publiken på Bråvallafestivalen i somras, som anmält att hon blivit våldtagen i publikhavet. Continue reading