Castro och diktaturen

20161127_093246

Så kom det bud som många har väntat på länge – budet om Fidel Castros död.  Om det förändrar något just nu vet vi inte. Fidel hade tryggat sitt livsverk i en form av revolutionär successionsordning och det kommer att krävas mycket för att ändra rådande förhållanden. Men Fidel Castro själv var mer än en pensionerad diktator – han personifierade det Kuba vi känner idag och när han inte längre finns, tänds hoppet om en ny gryning.  

Direkt när meddelandet om hans bortgång nådde världen började diskussionerna om vad som nu kommer att hända. Fidels liv tecknades och genast var ordkriget i full gång bland politiker om huruvida det han gjort varit ont eller gott, bra eller dåligt. Continue reading

Var kommer denna föreställning ifrån?

20161122_103048

Jag känner mig så illa berörd av den nya serien Westworld som jag har börjat att titta på nu i dagarna. Den handlar om ett intelligent team som har skapat  helt naturtrogna robotmänniskor, vilka bor i en stor naturpark på prärien i en tidstypisk sen 1800-talsmiljö. Allt finns där, som  vi känner det från westernserier. Cowboykläder, salooner, prostituerade, whiskey, sheriffer – ja, hela rubbet.

Till denna naturpark kan det sedan komma rika turister, för att under några dagar leva ut sin fantasi om att få vara med i den här tiden, vilken det ofta romantiseras om. Continue reading

Nya religioner

20161113_201505

Sedan 1980-talet har den så kallade hälsotrenden hållit i sig. Den började i och för sig på 1930-talet, men dagens människor minns nog Susanne Lanefelt och “kniiiip” i pastellfärgade trikåer bättre än hurtig morgongymnastik till öppet sovrumsfönster med Per Ling 1939. Continue reading

Nu krävs det personligt engagemang

20161115_091425

Det går knappt att läsa något annat idag än spekulationer kring Trumps agerande som president samt en massa diskussioner kring vilka det egentligen var som röstade på Trump (den grupp jag skrev om tidigare gäller än – men de var inte den enda gruppen.) Samt kopplingen till den allmänna högerpopulistiska trenden i världen.

Hursomhelst så krävs det nu personer som tar strid för och står upp för  den liberala demokratin. Den är hotad. Continue reading

Trumps väljare

Som jag skrev igår så sägs det att Trump hörde röster ingen tidigare lyssnat till inom amerikansk politik.

Nedan ses Five finger death punch video som handlar om landets bortglömda veteraner. Många av dem har röstat på Trump.

Hillary har inkluderat dem i sin politik och talat om dem, men utan effekt.

Trump sa i sitt segertal igår att han har träffat så många av dem och talat med dem. Continue reading

Vi går in i en ny era

20161109_085533

In i det sista trodde jag inte att Trump skulle vinna, även om risken var överhängande.  Men idag vaknade vi upp till en ny era  – en tid där populismen visat att den fått ett rejält fäste i världen. Det var länge sedan populisterna och de högerextrema var en marginaliserad företeelse som kunde ignoreras mellan utspelen. Brexit chockade oss och Trumps seger är en fortsättning.

De främlingsfientliga partierna vädrar morgonluft. Olle Wästberg skrev i sitt nyhetsbrev  idag att risken för att Marine Le Pen kan bli Frankrikes president är större nu.  Lägg till Putin och vi har det skräckscenario ingen trodde på i januari.

Jag hade turen att ha lektion precis när Trump utropade sig till segrare i valet.

I direktsändning såg vi hur han släntrade in tillsammans med sin familj till pampig musik. Det var ett historiskt ögonblick och alla elever förstod att de var med om en händelse som kommer att finnas med i de framtida historieböckerna.

Återigen måste analyserna göras ordentligt. Ännu är det för nära i tid för att kunna synas klart. Men folk säger att Trump “hörde de röster ingen tidigare hade lyssnat på”. Continue reading

#Hönö

20161103_100051

Jag har bott på Hönö i väldigt många år. Faktiskt hela mitt vuxna liv. Kommer dock alltid att se mig som Åselebo.

Här är otroligt vackert- året om. Jag tillhör dem som är utomhus året runt. Fast när du är ute i trist och hårt väder, så möter du inte många personer.  Bilderna ni ser är tagna en vacker dag – lördag morgon.

Sedan ett par år tillbaka bor det två korpar på Hönö, nära kyrkogården. De är magiska fåglar som jag gillar mycket. Stora, svarta, iakttagande, lekande. Tänk om jag hade kunnat fånga dom på bild!

20161103_094848 Continue reading

Jag vill införa Demokrati som eget ämne i skolan

20161028_164900
Förutom att undervisa så jobbar jag med ett projekt som handlar om unga och politiskt engagemang. Det är väl känt att få unga vill bli politiker eller lägga sin fritid på att vara aktiv i ett politiskt parti.  Det kommer att bli ett problem i framtiden – i alla fall om vi skall ha samma organisering av vår demokrati som vi har idag. Förmodligen kommer vi att få bygga om  i arbetssättet, eftersom det ganska snart inte kommer att finns tillräckligt med folk till de  kommunalpolitiska uppdrag vi har idag.

20160914_100546

Däremot så finns det unga som är politiskt aktiva, om än inte lika många som förr i tiden. Gemensamt för dem är att de är mycket målinriktade, pålästa och de gillar det politiska maktspelet. Många av dem är uppvuxna i familjer där politik är ett naturligt inslag i middagsdiskussionerna och de har fått beröm och uppmuntran för sitt politiska engagemang. Men några har kommit in av eget intresse, eller att de blivit värvade av ett politiskt ungdomsförbund som besökt skolan. Continue reading