Alla ska med

20160824_173316
Har du tänkt på vilken skillnad det är att ha bråttom och vara på väg någonstans, mot att inte ha något mål och planlöst röra dig på stan? Att stressa är ju ingen hit, men att känna sig viktig, väntat och behövd, är viktigt. Att strosa i ett värdigt  tempo är underbart, om du gör det frivilligt och har tid och pengar. Men – att gå runt utan att vara behövd eller väntad är inte kul.

Continue reading

Att fälla bomber över människor

20161021_101751
Just nu håller man på att befria staden Mosul i norra Irak, som utropades till IS huvudstad för ett par år sedan. I staden finns 1,5 miljoner personer och det är oklart hur många där som stöttar IS helhjärtat eller hur de kommer att agera. Bland dem finns även väldigt många barn. Sakta drar styrkorna mot Mosul, men det tar tid eftersom många hinder finns. Operationen beräknas vara avklarad innan jul.

Det meddelas även att just nu är det uppehåll i bombandet av Aleppo. Det råder “humanitär paus”. Det finns alltså utrymme för skadade att evakueras – på något vis, och för andra att fly.

Vi som inte är där eller någonsin varit med om ett bombanfall kan bara ana vad de inblandade går igenom. Vad upplever man och vad tänker man? De som har barn? De som är barn? En professor från Försvarshögskolan uttrycker sig som så att “Det skall bli intressant att se hur folk reagerar på striderna”. Som om det vore ett datorspel.  Här finns den artikeln.

Människan är en mycket krigisk varelse och det verkar inte finnas något kollektivt minne av det fasansfulla som krig innebär för människor. Det är ju så att det inte är only the bad guys som träffas. “Collateral damage” är ett begrepp som används. Continue reading

Fokusera på det du kan

20161017_121109

Den här helgen har jag bara myst på olika vis. Gått runt och städat och funderat. Ja, jag erkänner – jag älskar att städa. Du får ett rent och ordnat hem under tiden du rör på dig och kan låta tankarna flyta fritt från det ena ämnet till det andra. Samt möjlighet till att lyssna på nya album ordentligt. Continue reading

Jag ger aldrig upp bildningsidealet

20161011_162728
Ska man tillåta rasister att tala och synas? Det är en fråga som debatteras mycket idag. Vi ser att när populister tagit sig in i värmen så har de som följer i dess bakvatten flyttat fram sina positioner och än grövre grupper vågar sig ut i ljuset. En del skyller detta på att främlingsfientliga tillåts tala.

Många är förvånade över att en sån som Trump lyckats ta sig ända till finalplats i det amerikanska presidentvalet. En stolle som verkar få göra och säga precis vad han vill utan att det stoppar hans framfart. Till och med efter den senaste skandalfilmen förefaller det som att han lyckas vända den från sig själv till att “Bill Clinton var minsann mycket värre”. Hur går det till, undrar många?

Saken är den att Trump representerar så många olika sorters missnöjen. Det är inte renodlat att folk tycker precis som han, utan det är en röra av missnöje mot det mesta han får representera. Det amerikanska samhället har många problem och för de som inte själva ser att de kan påverka sin situation, så personifierar Trump käftsmällen mot etablissemanget.

Det är det som är populism. Att kanalisera det allmänna missnöjet mot invandrarna, politikerna eller en hotfull minoritet. Populisterna säger att “det är vi – du och jag- som är den enda rätta gruppen”. Det finns ett vi och ett dom. Vi företräder dig – du som har jobbat hårt och gjort rätt för dig, men inte fått något för det, därför att det är någon annan som tagit det ifrån dig. En förrädisk liberal elit. Dolkstötslegenden. Continue reading

L öppnar för regera med s – men det viktigaste återstår

20161007_100300
Frågan om hur man skall hantera Sd har kommit att ställas på sin spets. Igår gick Jan Björklund ut och öppnade upp för att samregera med S för att få stabilitet i regeringsfrågan.

Att sitta i en regering som blir beroende av Sd skall undvikas till varje pris. Det är en mycket viktig signal. Många är vi liberaler som ser faran med Sd – som ser igenom den bedrägligt pustade fasaden, där den sanna själen då och då med jämna mellanrum lyser igenom. Som den osmakliga filmen som visades igår, där Oscar Sjöstedt figurerar. Läs om det här
(En film som “Inte rasist, men…” släppte igår. Där Sd-toppar ses och hörs dra jude-skämt. Något som gör mig fullständigt rasande och djupt bedrövad. Det visar på ett människoförakt och på en stor okunskap om historien – eller ännu värre, en oförmåga att förstå eller känna medlidande med det som hände)

Tyvärr har sådana här avslöjanden liten effekt på partiets anhängare. En jämförelse kan göras med Trump-anhängarna.

Jag minns när jag jobbade som LUF-ombudsman inför valet 1991 och Ny Demokrati gjorde den ena grodan efter den andra. Vi tänkte alla att “nu är det kört för dem! Nu kommer alla att förstå vilka stollar det handlar om”. Men icke! De växte sakta men säkert och gjorde ett historiskt inträde i Riksdagen.

Hur var det möjligt? Hur är det möjligt idag? Jo, därför att sådana partier representerar något mera än sitt partiprogram. Därför är det inte så viktigt när det visar sig att företrädarna avviker från den officiella linjen. Continue reading