Enda vägen är framåt

20160320_183915
Jag upprepar mig nu, men detta tål att sägas igen och igen: Bakgrunden till EU:s bildande. Det här som Jean Monnet sa, att det hjälper inte att skaka hand, skriva under kontrakt och lova varandra saker, för när det börjar knaka i fogarna är allt sådant som bortblåst. Löften pulveriseras och kontrakt bryts. Krig bryter ut igen.

Poängen med EU är att det skall vara sammanflätat i intrikata band som inte går att lösa upp hur som helst. Just därför att när det blir jobbigt så skall det inte gå att bara lämna. För att säkra freden och samarbetet i Europa.

Men, nu har förenade kungariket sagt sitt och en process att lösa landet från banden måste starta. Den siamesiska tvillingen skall opereras bort, vilket kommer att bli mycket komplicerat.

Cecilia Malmström sa på nyheterna i måndags att som kommissionär så har hon 37 handelsavtal med länder utanför EU att också jobba med, där britternas inblandning måste göras om.

Precis som när det kommer till en vanlig parrelation, så fungerar det på samma sätt nu när ett land skall skiljas från de andra. Känslor av ilska, bitterhet och sorg börjar välla upp till ytan. Vi såg det i förrgår i parlamentet. Juncker frågade britterna “Varför är ni ens här?” Farage svarade “Förut skrattade ni åt mig, men nu skrattar ni inte längre!” Continue reading

Hur går det till att lämna EU?

Det är ovanligt oroliga tider vi lever i. Vi trodde att utvecklingen bara skulle gå framåt och allt bara skulle bli bättre och bättre efter murens fall, men idag står vi inför flera bakslag och historien har slagit in på en ny bana. Antalet människor som lever på flykt har inte minskat, utan faktiskt ökat. Det EU borde vara har visat sig vara något helt annat. Världen som skulle bli fredlig efter kalla kriget har återigen blivit fientlig och kall.

20160624_092143

Veckans omröstning där Storbritannien fick en majoritet för att lämna EU chockade alla EU-vänner svårt. Hur var det möjligt? Omröstningen visade sig för en del handla om för eller emot invandring och en magkänsla att EU bestämmer för mycket. När folk skall konkretisera blir det svårare. Detta visar vilken pedagogisk uppgift som EU står inför. Återigen- när folk inte känner att de är delaktiga eller förstår, så blir det protester.

Det kan tyckas enkelt att välja att lämna EU. Ett beslut fattas och så börjar avvecklingen. Cecilia Malmström säger att de nu hoppas att Storbritannien snarast fattar ett parlamentsbeslut om utträde så att artikel 50 i EU-fördraget kan aktiveras. Då startar avvecklingen. Ju förr desto bättre. För det handlar om väldigt mycket som skall göras nu.

När omröstningsresultatet stod klart höll David Cameron ett tal som avslutades med att han annonserade sin avgång till hösten. Han var inte den som skulle leda landet längre, nu när folket sagt sitt i frågan om EU-medlemskap. Men, det lät faktiskt på Cameron som om han nu tänkte softa fram tills ny premiärminister utsetts och då låta den nya personen ta tag i avvecklingen. Logiken i detta är att han var för att stanna i EU. Men när så mycket arbete med utträde väntar, så går det nog inte. Cameron måste ta tag i jobbet redan i morgon. Continue reading

Midsommar – svensk kultur

20160623_111407

Om du skall gå igenom svensk kultur och vad det är, så brukar det landa i att det enda som egentligen känns riktigt svenskt är just midsommar. Den allra äldsta happening som fortfarande firas rejält. Såklart har traditioner lagts till allt eftersom, men mycket är faktiskt kvar. Majstången (maja betyder att löva – en lövklädd stång, som inte har något med månaden maj att göra) sillen, dansen. En hyllning till den ljusaste sommarnatten och en befruktningsceremoni, där hopp om en god skörd manifesterades med stången i jorden.

Under vikingatid var midsommarnatten en natt när alla kunde passa på att ha sex med vem de ville. En prova-på-natt om man så ville. Men, bara under den natten. Så länge man följde reglerna fungerade det. Vi kan väl kanske säga att den traditionen överlevt lite. Continue reading

RIP Jo Cox

Den brittiske parlamentarikern Jo Cox mördades igår. Så ofattbart tragiskt på alla sätt och vis. Först för henne, hennes familj och sedan för hennes politiska arbete.
20160609_113625

Hon var aktiv i människorättsfrågor och demokratifrågor och var mitt uppe i slutspurten för valkampanjen att få Storbritannien att stanna i EU. Där satte någon stopp. Tog sig rätten att ta ett liv. Tänkte att argumenten inte skulle räcka.

Måtte nu Ja för stanna i EU vinna över Brexit. EU är vårt demokratiska hopp, även om problemen har hopat sig idag! Vilken väg skall vi annars ta?

Det sägs idag att hon varit hotad tidigare. Just hot mot politiker och speciellt mot kvinnliga politiker är mycket vanligt. Det som hänt nu kommer att avskräcka ännu fler att ta steget in i politiken. För det är just rädsla för hot och våld som gör att många inte anser det vara värt att kämpa offentligt för sina politiska ideal. Varför ta risken? Överlämnar det till andra.

Återigen var det en enstöring till man som är förövaren. Vi har sett dem förr. Ausonius, Mangs, Breivik, Lundin, Mateens m fl. Listan kan göras mycket längre. Deras ideal är oftast högerextrema och de anser sig göra en insats för sin grupp, fast ingen bett dem. De är alla terrorister och ett hot mot det demokratiska samhället. Continue reading

Rätten att röra på sig

I veckan var det 27 år sedan jag kom till Hönö – direkt från Fpu-kongressen i Gävle. Som enda bagage hade jag en bag. Pappa hade ordnat jobb åt mig på Golfen Center, där jag började jobba omgående. Stekte hamburgare, gjorde pommes frites och mos, hyrde ut golfklubbor och videoband och lyssnade på Helloween. Lämnade Umeå för den exotiska platsen. Men, jag hade inte tänkt att stanna. Över sommaren, kanske, sen fick jag se. “Jag är helt fri – äger inget, har inget som binder mig” sa jag till tanterna på Golfen, som utbrast “Herregud så gött det låter”.

20160616_164502

Kläder i en garderob – en symbol för ett hem.

20160504_094444 Bild: Hönö, Sandvik. Men, livet utan band blev kort.  Innan jag visste ordet av hade jag både familj och hus. Det känns dock fortfarande exotiskt att bo i yttre skärgården. Lukten av tång och ljudet av måsar piggar upp ännu. Jag valde att bo här. Och jag kan åka tillbaka till Lappland och promenera på gatorna där jag växte upp. Jag kan faktiskt till och med vara på den gård där jag växte upp, eftersom min morbror bor där idag. Och gå runt i den skog jag var med och planterade för många år sedan.

Jag flyttade ganska många mil även om det var inom samma land. Har även haft funderingar på att bo i andra länder. Har rest en del också. Privilegierad.

Att bosätta sig där man vill och att resa dit man vill är något väldigt självklart för de flesta i Sverige. Unga gör upp planer för utlandsstudier och ser inga hinder för framtiden. Att framtiden finns är de rätt säkra på också. Samt en garanti att få leva åtminstone till åttioårsåldern.

“Vad är det som är bra med Sverige?” frågar Fredrik Wikingsson en kille i filmen Trevligt folk. Filmen som handlar om ett integrationsprojekt i Borlänge där ett gäng somaliska killar skall lära sig spela bandy för att delta i Bandy-VM. Då svarar han att “här har jag en framtid”. Även om hemlängtan var mycket stark. För hemma fanns ingen annan möjlighet än att bli soldat. Continue reading

Fortfarande provocerande, fortfarande farligt, fortfarande politiskt

Avenyn idag. Festflaggorna som täckte gatan igår under paraden är idag hissade på halv stång.

20160613_104701

I morse när jag var upp till konstmuseet för att ta det här fotot så hade jag väldigt svårt för att hålla tårarna tillbaka.  Det gick liksom inte.

50 döda i Orlando. Ännu fler skadade.  Hur kan någon vara så ond? Och tänka sig ha rätten att ta liv på det här viset? Ändra framtiden för alltid och förstöra så fruktansvärt mycket? Fullständigt ofattbart.

Det som hände visar att det fortfarande är farligt och provocerande att vara en hbtq-person. Själva priderörelsen startade som en motreaktion mot en dödsskjutning på en gayklubb. Gårdagens avslutning på Prideveckan i Göteborg var också viktig för att just i Göteborg så var det extra farligt att vara homosexuell förr. På 1980-talet fanns uttrycket “knacka bög” här. Vi har kommit en bit, men gårdagens händelse i Orlando visar att det bara är att fortsätta kampen för allas lika värde och rätten att vara den man är.

Pride har en särställning som vi måste stå upp för. Det är inte vilket jippo eller föreningsarrangemang  som helst, utan en manifestation för människors lika värde.

Continue reading

Bögbröllopsdemonstrationen i Karlstad

1992 ordnade vi i LUF ett “bög-bröllop” i Karlstad. Jag tror att vi kallade det så? Två killar klädde upp sig i frack och så “demonstrerade” de ett bröllop i stadens centrum. Det gav stor uppmärksamhet och debatten var i full gång under lång tid därefter. Och då var det ändå hela 13 år sedan sjukdomsdiagnosen tagits bort från homosexualitet. Tänk vad gammaldags det känns!

Tre år efter den demonstrationen klubbades äntligen lagen om att samboförhållanden även skall gälla homosexuella par. Fast det fick då heta “registrerat partnerskap” -en slags halvvariant av det juridiska bröllopet. Protesterna inför det beslutet var omfattande – framförallt från frikyrkligt håll.

Ett motargument mot registrerat partnerskap var att “om homosexualitet kom att normaliseras så skulle antalet homosexuella explodera” Väldigt konstig inställning, eftersom du är den du är och det är ingenting du väljer, likt dagens outfit eller liknande. Men, framförallt ett argument som visade på stor okunskap.

En av dem som demonstrerade bögbröllopet i Karlstad är idag gift med en man och häromdagen firade de fyraårig bröllopsdag. Jag hade själv äran att få vara en av deltagarna. Kampen dit har varit lång och det var mycket rörande och känslosamt att till slut få uppleva ett riktigt bröllop! Continue reading

Dröm, fiktion, verklighet, vision

När jag var barn drömde jag under en period samma dröm om och om igen. Drömmen var som så att jag gick runt i Åsele (där jag växte upp) och insåg att jag var alldeles ensam. Det fanns inte en människa kvar i samhället och alla affärerna var stängda. Alla hus igenbommade och gatorna hade vuxit igen av buskar och gräs. Jag gick runt förundrad och tittade, ropade, väntade.

Helt plötsligt så hör jag en häst komma galopperande på avstånd. Det enda som hörs är hovarnas smattrande och ju närmare den kommer desto fler ljud från hästen tränger igenom. Frustande uppenbarar sig snart en stor, svart hingst. Precis när den kommer inom synhåll och börjar springa mot mig, så vaknade jag. Fullkomligt livrädd. Jag berättade om drömmen i skolan och vi både skrattade och försökte tyda den. Det här var på den tiden vi ägnade åt oss att kolla på skräckfilmer så fort tillfälle bjöds. Länge sedan nu, men minnet sitter kvar.

För en tid sedan såg jag filmen “I am legend” med Will Smith. En nattsvart framtidsskildring. (Vilket de alltid är! I alla framtidsskildringar har demokratin rasat ihop och anarkin är fullständigt och jorden förgiftad) Den var läskig! Och påminde mycket om min barndomsdröm. Ensam lever han vidare efter en katastrof och tar sig fram dagtid i en stad som naturen tagit över. Nattetid är värst. Klart sevärd!

För, när människan inte finns around, så tar naturen över. Continue reading

Nationaldagen!

Idag har en grupp från LUF (Liberala Ungdomsförbundet) varit hemma hos mig. Vi har grillat, spelat kubb och badat. Jätteroligt att de ville komma förbi och hänga hos mig en stund mitt på denna underbara dag! Fullt solsken och alla glada!

De var dock inte ute på Öckerö för att träffa mig. Innan de kom till mig hade de gjort en politisk aktion i kommunen. De hade satt upp Pride-flaggor i papper på kommunhuset för att visa sitt stöd för Prideveckan som börjar i Västsverige nu. IMG_20160606_130356

Den som har hängt med känner till att Öckerö kommun förra veckan röstade för att kvarstå vid den gamla flagg-policyn om att endast flagga vid nationella högtidsdagar. Kommunen sköter två platser med flaggstänger. En vid rondellen när man kommer från färjan på Hönö och några stycken vid kommunhuset.

Nuförtiden så flaggar de flesta kommuner under Pride-veckan och det är en symbol för alla människors lika värde och rätt att vara den man är. En liberal paradfråga.
Liberalerna stod bakom beslutet att kvarstå vid den gamla flaggpolicyn, men vi har nu beslutat oss för ett omtag i frågan. Att ändra beslutet inför årets Pride-vecka är dock för sent, utan det får bli en fråga inför nästa år. Däremot uppmuntrar vi alla skolor och ideella föreningar att flagga själva! Continue reading

Hur kan man vara rädd för en hund?

Varför är en vuxen person rädd för hundar? Förmodligen utifrån en upplevelse tidigt i livet. Det kan härröra från en upplevelse i vuxen ålder också, men sådana brukar inte fästa sig så mycket. Då handlar det mera om att man etablerar ett restriktivt förhållningssätt till hundar och visar den respekt som krävs utifrån vissa uppgifter som går att bedöma. Hundens storlek, ägarens förmåga att hantera hunden och övriga signalement som kan ge ett gott bedömningsunderlag.

Har du haft en hemsk hundupplevelse i inledningen av ditt liv, så har du inte kunnat göra någon rationell bedömning av situationen överhuvudtaget och utan senare sortering, så kan rädslan slå till när helst en hund visar sig och fullständigt förlama dig. Irrationell skräck. Continue reading