Nej, sorry alla firare. Monarki hör inte hemma i en demokrati #Kungen70

20160420_131613

“Kungahuset är en fin symbol för Sverige och en riktig dörröppnare för svenskt näringsliv utomlands. På ett sätt som politiker inte klarar av”. Det är ett av flera argument för monarkin i Sverige som man kan höra.  Speciellt idag hörs flera åsikter om just monarkin vara eller icke vara eftersom Hans Majestät konungen Karl XVI Gustav fyller 70 bast!

Hela Stockholm är fyllt av folk där vissa har rest långt för att få en skymt av kungen samt överlämna en blomma eller en present. Ja, det är faktiskt jättemånga som lämnar presenter också. Funderar över hur de tänker . “Kungen blir säkert jätteglad om han får en vepa från Ullåker”.  Kanske rart på något vis, men dock naivt. Men, många goda handlingar gör vi ju faktiskt för vår egen skull.
Jag vet inte exakt, men en kvalificerad gissning är att alla presenter registreras och sätts ner i ett mörkt rum någonstans. Från vanligt folk, alltså. “50-års-present-rummet” o s v. För framtida folklivsforskning, vilket i och för sig kan berätta en hel del. Men vepan från Ullåker kommer aldrig att dyka upp i kungens huvud igen. Continue reading

Förstå yoga-motståndet i Rydaholm

20160424_151848Som många andra häromdan så läste även jag om familjerna i småländska Rydaholm som stoppat lärarens planer på att ha yoga på idrotten. De hänvisar till att de är kristna och därför inte vill att deras barn skall utsättas för en främmande, österländsk religion. Deras protester fick gehör och de var mycket glada att de tillsammans kunde få bort detta från skolan.

Att kristendomen också är en österländsk religion vet de såklart – det är inte det som det handlar om. Nej, det som är speciellt här är nämligen att deras protest var en markering om att vi inte skall glömma bort att kristendomen är den rätta och sanna tron. Allt annat är hedendom. Och vår kultur.

Den största namninsamlingen genom tiderna i svensk historia var när skolämnet kristendomskunskap skulle bytas ut mot religionskunskap. Ett par miljoner människor skrev på och landet fick ett nytt parti på kuppen- Kds. Att de svenska elevernas kunskaper om kristendomen skulle få stryka på foten till förmån för att barnen skulle få lära sig om hur andra människor tänker och lever såg många som något dumt och onödigt.

Jag älskar den svenska religionsundervisningen. Den visar på ett unikt förhållningssätt till religioner. Inte som något ensidigt arv som skall prackas på alla, utan som en upplysning och som ett kunskapsämne. När elever ifrågasätter att de skall behöva lära sig en massa om saker som inte finns, så går det lätt att argumentera för kunskap och förståelse för andra kulturer. I Finland t ex förekommer endast religionsundervisning i elevens egen religion, om sådana önskemål finns i familjen. Eleven har då en timme i veckan, där hen får lära sig mera om hur hens familj (!) tror. För det är så det blir i praktiken.Not so good.

Så, att våra elever får sätta sig in i ett antal olika sätt att leva och tro är så himla bra! Behöver jag säga att jag är motståndare till religiösa friskolor?

När mina barn var små sändes en julkalender som bl a handlade om spöken. Några föräldrar i min närhet, aktiva pingstvänner, var mycket upprörda. “Andar och spöken hör inte hemma hos oss – i vår värld. Sånt är helt främmande och vi vill inte att våra barn skall få med sig något sånt”. Continue reading

Döden på Medelhavet

Idag hade vi besök på skolan av Anna Björk och Mattias Beijmo. De kom för att berätta om sin erfarenhet som volontärer på Lesbos under en vecka i januari. De berättade att de ville hjälpa till på plats efter att ha hört om flyktingarna som kom dit under hela hösten.

Det kommer flera båtar per natt över sundet. En slags engångsbåtar som är dimensionerade för tio personer kommer med runt sextio personer. Flera stycken per dygn. Alla alltid helt nedblötta när de kom fram eftersom det inte går att hålla sig torr på den sortens båt. Anna visade bilder av barnen, som ser ut att ha flytvästar. Men, det är i själva verket endast flytvästliknande västar fyllda med stoppning som inte är flyttyg. Spädbarnen har inga flytvästar heller. Tappar du en baby i vattnet så sjunker den som en sten.

Det händer ofta att en båt sjunker, vilket vi mycket väl känner till. Det är en tragedi som inte går att beskriva med ord. Bara i år beräknas över 400 personer ha drunknat på denna sträcka. Vad vi känner till. De båtar som sjunker på den turkiska sidan är helt okända.

När en båt hamnar i sjönöd så sänder flyktingarna ut sin GPS-position till sina nätverk. Nätverket besår av kamrater som tagit sig till EU och USA tidigare. De kommunicerar via Whats app och på andra forum. På så sätt kan de larma om hjälp och de som finns i Grekland kan åka ut till undsättning. Continue reading

Sov på saken

När du inte vet vad du skall göra eller tycka om något eller hur agera, så är det ett mycket gott råd att sova på saken.  Det är som att du ger hjärnan ett uppdrag. Ibland räcker det såklart inte med en natts sömn, men ibland behövs inte mera.

Det är intressant det här med att ge hjärnan ett uppdrag. Hur den startar sin sökning. En dag när jag stod på gymmet så fick jag ett sms från en bekant. Sms:et innehöll en dödsannons. Jag förstod att det var någon jag hade känt, men det stod helt stilla i huvudet. Inte den minsta koppling gjordes mellan namnet i dödsannonsen och en bild av en person i mitt huvud. Jag visste liksom inte var jag skulle börja. Då satte jag hjärnan på sökning. Började träna. Och se där! Efter en timma så sa det “plong” i huvudet och nedladdningen var klar. Jag hade hela storyn klar för mig. Vem den döde var och hela den tillhörande historien.
Hur kan man då glömma en person? Ja, personen var för det första inte glömd. Dock inte tänkt på under en mycket lång tid. Personen hade sedan inte heller haft någon framträdande plats i mitt liv, varför hen inte fanns med i dagsrullorna. Men, hen fanns. Djupt där nere någonstans. Continue reading

Tom känsla när det är över

Liberala Riksmötet är slut. Inskrivet i  kalendern sedan länge och i en hast överstökat. Det är så tråkigt när det är slut. Avskyr verkligen den känslan Det finns inget ödsligare än när alla bryter upp och går iväg till olika ställen. Det som startat i stor förväntan och planerats länge under mycket arbete är över väldigt hastigt.

Helgen har innehållit olika delar, men framförallt presentation av vår nya partilogga. Jag tyckte den var riktigt bra faktiskt. Lite nervös var man ju – att man skulle känna besvikelse och irritation. Men, det här fungerade bra. Att det dessutom blev sån uppståndelse (hahaha) kring dess olika tolkningar var bara bra.

Continue reading

En granskning av mig


Jag har hyllat Lemmy i Motörhead och jag tyckte att det var  jättetråkigt att han dog.  Lemmy tillhörde min första uppsättning av hårdrockare –  han fanns i ett av introduktionsbanden i min ungdom.  Men, det är ju allmänt känt att Lemmy samlade på nazistiska föremål och han bar järnkorset. Han var inte helt rumsren i den frågan.  Kan jag då som liberal gilla honom?

Black- och deathmetalkulturen innehåller flera bitar som är tveksamma. Satanismen är bara en.  Idag brinner väl inga kyrkor men det har gjort det. Har jag då kränkt eller sårat de frisinnnade i mitt parti? Alla kristna och muslimer? Får jag gilla den musiken?

Continue reading

Vem vill bli politiker?

Oj vad det stormar kring Miljöpartiet den här veckan. Det är nu helt uppenbart att det var ett stort misstag av Löven att ta in dem i Regeringen. Oavsett om man kan förklara en del och diskutera huruvida det skall vara okej att ha egna hälsningsritualer eller inte, eller om man kan vara på en middag med Grå Vargarnas ledare, så känns det som att något är fel i i Miljöpartiet. Det förefaller finnas en kultur där som inte är bra. Det senaste, att de utövat påtryckning mot Aktuellt är synnerligen allvarligt. Romsons alla konstiga formuleringar är också mycket märkliga. Var kommer dom ifrån?
Miljöpartiets kompass har verkar ha gått sönder.
När Per Garthon försöker få avsättningen av Kaplan till en sionistisk konspiration, ja då blir man riktigt mörkrädd.

20160223_191824

 

Förklaringarna duggar tätt. Men, när det är så många saker som måste förklaras hela tiden, då är det något som inte stämmer. Continue reading

Om tid

Det finns inget härligare än lördagskänslan. När allt är städat och klart och eftermiddagen kan börja. När du har hela kvällen framför dig och dom som skall komma strax kommer. Kan jämföras med fredagskänslan också. En hel helg! Men strax är ju helgen över. Ibland finns bara måndagar och fredagar. Alla dessa veckor och alla dessa år. Det sägs att många som dör önskar att få leva bara en dag till. Bara en dag till. Continue reading

Can’t help it

Men det är så rörande att se människor äta. Precis alla sorter och överallt och i olika stadier av hunger. Men, såklart är de hungriga mest rörande att se. Någon som för en liten stund helt fokuserar på att få  innehållet framför sig in i munnen. Det kan vara någon på en uteservering, i ett personalrum eller någon på en restaurang eller var som helst.20140603_150850

Sen kan mitt hjärta verkligen krossas om jag ser att någon får en slags  “glimrande” blick när de tittar på mat. Såg det igår, faktiskt. Det var på SVT morgon och Claes Elfsberg när dom hade matlagning, som de brukar på fredagar. (MorgonTV är nästan den enda TV jag tittar på. Växlar mellan TV1 och TV4 hela tiden jag sitter där och äter frukost) Han såg så lycklig ut när han tittade på maten.  Mitt hjärta brast. Hahaha Continue reading