Har ni hört om LUF Storstockholm idag?

Ja, det har ni säkert! Etablerade partister och skribenter rasar över hur “puckade” de unga kan vara som kan gå och tycka något så dumt som att ifrågasätta sexförbudet mellan familjemedlemmar och att man skall få bestämma själv vad som skall hände med ens kropp sedan man har dött. Deras ställningstaganden är verkligen inget jag håller med om eller anser vara en angelägen fråga i dagens verklighet med alla krig och problem. Men, här handlar det om unga personer som tar sig tid att öva på att vända och vrida på en fråga utifrån en liberal vinkel. Radikalt perspektiv till trots. Att ta vara på ungas engagemang är en ödesfråga idag. Engagemang och ideologiskt prövande skall uppmuntras – inte klubbas ner med storsläggan av de med lång erfarenhet. Att tycka att unga är puckade för att de tycker puckade saker är puckat. Har du själv tyckt samma sak om allt i hela ditt liv? Eller fanns det något du var ensam om att tycka någon gång som idag är legio?

Det är mycket viktigt att förstå skillnaden på åsikt och person. Åsikter kan ändras – personer består. Att säga att “dessa LUF:are inte har någon framtid i partiet” är också ett konstigt ställningstagande. Så, det gäller alltså att sköta sig perfekt, inte tycka något som inte etablissemanget tycker eller vara för radikal i sin ungdom, om man vill vara med? A men hå och hej. Såna politiker vill vi väl inte ha!
Sånt som tas upp skall bemötas – inte fördömas eller skakas på huvudet åt och tycka att man är bättre själv. Lätt gjort, men kan få förödande konsekvenser.

Kände något annorlunda

när jag planerade vårens undervisning om ideologier. För, när jag tog fram det gamla materialet om fascism och nazism – tidningar från 1937 och 1991, så såg jag det i ett nytt ljus. Jag har använt det här materialet tidigare i min undervisning, men nu var det några år sedan. Sist tänkte jag att det var historia – men nu var det plötsligt kusligt aktuellt. Skrämmande. Speciellt som de gamla formuleringarna som användes då hörs igen. Som “VAKNA! Svenskar, ni sover!” “Nu hoppas vi att förtrycket skall öka ….så att fler tvingas välja sida … och tvinga fram de mörka makterna som styr vårt land” “Kamp mot alla parasiter” o s v Detta såg jag inte på samma sätt för några år sedan! Just “VAKNA” är en klassiker!

Idag twittrade jag om Mattias Hagbergs recension av en nyöversättning av Hannah Arendts bok om totalitära regimer från 1951. Han skrev att den var skrämmande aktuell, just på så sätt att dessa rörelser fungerar och agerar på samma sätt jämt. Då blev lögner till sanningar. Idag används enstaka händelser för att “bevisa” vilka problem vi har med nyanlända. Addition av en händelse, förstorade detaljer som ges enorm betydelse, användandet av statistik, räkneexempel, ihopklippande av bilder med mycket lång tid emellan för att förstärka känslan av hot, kaos, problem. Så jobbas det för att skapa en falsk bild av verkligheten. Mattias skrev i GP att “Likheten med dagens medieklimat är slående. Ett bråk på en flyktingförläggning blir en hotande brottsvåg, ett bortglömt tips till en tidning ett tecken på hemlighetsmakeri” . Det har aldrig varit mera viktigt än idag med källkritik! Nu när alternativmedia försöker framstå som seriös journalistik och inhämtandet av nyheter tenderar bli ensidigt för vissa grupper. Här har skolan en jätteviktig roll!

Jag var själv med och debatterade mot Sd 1991. Det var en skrämmande tid med Lasermannen och nazistiska grupper, speciellt i Bohuslän. Det fejdade sedan ut under 90-talet. Idag är allt tillbaka. Sd har röjt vägen för dessa grupper och de är ute i ljuset igen.

I morgon är jag i Klåva mellan kl:12-13. Kom och prata med mig:)

Agerar inför framtiden på olika vis

Ett sportlov. Alldeles ensam hemma och jobbar med diverse projekt. Älskar att sitta i mitt arbetsrum och fokusera. Med avbrott endast för en löprunda och bastu. Har ni tänkt på att när det tystnar omkring dig så börjar nya tankar att komma fram. Det kan även handla om att du helt plötsligt kommer ihåg vad du gillade att göra eller vad du vill göra. Kreativitet kräver tid för reflektion. Besökte syrran i helgen och blev inspirerad när vi satt i hennes konstateljé och filosoferade mellan ulltavlor, ikonplattor, benlim och färgpulver. Inte för att jag vill göra just tavlor, men det är alltid bra att sitta en stund på en positiv plats. Det ger nya idéer och en tillförsikt inför framtiden. En stund av lycka.

Jag tog över

en plats i socialnämnden efter ett avhopp från L. Idag var första sammanträdet för i år och första träffen jag deltog i. Det blev en heldag. Med start kl:07.30 och avslut kl:19.30. Men – den sista stunden var en trevlig middag. Och eftermiddagen ägnades åt utbildning. Först lyssnade vi på Ensolution från Halmstad som gick igenom en mängd olika kostnader grupperade på olika variabler. Detta jämfördes med året innan och det blev tydligt om kostnaderna ökat eller minskat. Sedan gjordes jämförelser med flera andra kommuner i landet. På så sätt kan man sedan lätt ringa in vilka områden man behöver jobba med. Vad sticker ut? Vad kostar alldeles för mycket jämfört med andra kommuner och varför? Efter denna genomgång så berättades om hur Öckerö jobbar med palliativ vård – vård i livets slut. De har ett bra arbetssätt som är uppskattat och välfungerande och andra kommuner vill ta efter modellen. Mycket lärorikt och något jag inte kände till.

Varför är det så många människor på flykt idag?

Onsdagens träff på Trubaduren blev väldigt bra. Tack Restaurang Trubaduren! Vi i Liberalerna bjöd in allmänheten dit till en diskussionskväll kring flyktingfrågan. Det var inget partimöte – men det var vi som var ansvariga. Just idén att vi i partiet sätter oss bland folk, istället för att tänka att folk skall söka upp oss är viktig. Det kom ett 25-tal personer och det blev en del frågor. Vi kommer snart att följa upp det mötet med ett nytt! Träffa oss i Klåva igen den 20 februari kl:12-13, så berättar jag mera.

Helgen ägnades åt konferens med förnyelse som tema. Liberalerna i Västsverige hade en stor träff och alla seminarier och talare hade förnyelse med på något sätt. Själv höll jag ett seminarium som handlade om hur få med unga i partiet. Min hjärtefråga och något av en ödesfråga om du frågar mig. Partierna idag lockar inte unga och arbetssätten är förlegade. Partierna vandrar saka mot ett stup utan att titta framåt. Unga personer är väldigt engagerade i samhällsfrågor, men kanaliserar detta engagemang på andra sätt än att sitta på gruppmöten i kommunhuset. Däremot finns makten fortfarande i partierna. Partikultur och organisation måste förnyas. Förnyas. Förnyas.

Förberett onsdagskvällen

Nu har jag förberett onsdagskvällens träff på Trubaduren på Hönö. Jag tänkte
hålla en genomgång som tar upp bakgrunden till att världens flyktingar ökat med 50 miljoner personer de senaste fem åren! Kort historisk exposé över Afghanistans historia och islamismens födelse. Hur det sedan fungerar när man kommer till Sverige och hur Migrationsverket tar emot dem, är säkert något många funderar över. Det blir även en genomgång av s k signalpolitik – något vi sett mycket av den sista tiden.
När det sedan kommer till läget i Öckerö kommun, så får man tänka på att vi i Liberalerna inte är kommunens informationsavdelning, utan det här är en diskussionskväll för alla som är intresserade av samhällsfrågor. Men – det kanske kommer några som jobbar på kommunen och är uppdaterade kring senaste fakta? Det vore kul! Alla är som sagt välkomna!