Hur hanterar Skolinspektionen de skolor i Göteborg som inte går bra?

Tio av tolv Thoren-skolor har brister som måste åtgärdas enligt Skolverket. Fyra så allvarliga att de riskerar miljonböter. Det är viktigt att Skolinspektionen håller efter och gör kvalitetsbedömningar. Det behövs, varför den myndigheten tillkom några år efter att Skolverket tillkommit. Från start 1991 trodde man inte att någon särskild inspektion skulle krävas, med det gjorde det.

Ingen skola ska vara dålig, så de som inte sköter sitt uppdrag ska göra något åt det. Thorens skolor får nu nya ägare. Observera att det sällan händer att eleverna går till kommunala skolor – vilket är ett av huvudargumenten för att de kommunala skolorna ska ha högre skolpeng än fristående.

I dagens GP har Moderaterna i Göteborg skrivit en bra debattartikel om den ökända Römosseskolan i Göteborg, som fick stänga av olika skäl. De skälen var inte dålig undervisning, utan skötsel av ägare. Skolan togs över av en annan privat ägare (Räddningsmissionen) och heter nu Communityskolan. Skolan har mycket hög behörighet till gymnasiet. Den största elevgruppen har somalisk härkomst och ordningen på skolan är god. En grannskola i området har kommunal huvudman och mycket låg behörighet till gymnasiet – hela 66% av eleverna från den skolan kom inte in på gymnasiet i höstas, vilket är en stor riskfaktor för att hamna i kriminalitet och bli utslagen.

Göteborg skiljer ut sig mot alla andra städer i landet med att ha många skolor där mer än trettio procent av eleverna inte var behöriga till gymnasiet. Varför ropar inte alla högt över det? Varför låter Skolinspektionen dessa skolor fortsätta? Vad gör förvaltningen?

De friskolor som finns i landet borde värnas.