Lämnat vidare

Överlämnar ordförandeklubban till Fredrik Christensson

Mitt inledningstal Studieförbundet Vuxenskolan regionförbundet årsstämma 2024: 

“För ett år sedan den här tiden inledde styrelsen rekryteringen av en ny chef till SV:s regionavdelning, efter att Maria Valeberg meddelat att hon ville gå vidare. Annons var författad och ansökningarna hade börjat att strömma in. Vi var glada att ett femtiotal personer ville söka tjänsten och efter ett par månaders arbete var vi i hamn.

 Med ny chef på plats väntade arbete med att implementera ny distansorganisation och flytta in i nya lokaler i Uddevalla. Som om det inte vore tillräckligt med dessa fysiska ”förflyttningar”, har vi hanterat en stor nedskärning av statsbidraget till studieförbunden och haft en extrastämma gällande avlyft med mera. Nästa stjärnsmäll var en oförtjänt kritik av Allmänna Arvsfonden, vilket absolut har en direkt påverkan på regionavdelningens folkbildningsarbete när framgångsrika projekt föds här för att förhoppningsvis avknoppas i ny verksamhet ute i avdelningarna.

 Jag vill nämna några: Kix senior som handlar om meningsfull verksamhet för äldre intellektuellt funktionsnedsatta. En relativt ny grupp i samhället, eftersom personer med t ex Down syndrom förr gick en för tidig död till mötes – men nu kan leva ett långt och meningsfullt liv. Vi kan bidra till den meningsfullheten. 

 Ett annat nydanande projekt är Lyssna till mitt öga, som handlar om att göra musik endast med hjälp av ögonens rörelser. Tänk vad det kan betyda för människor som är helt förlamade, men som nu får möjlighet att utöva skapande och konstnärlig verksamhet. 

 Det tidigare projektet Mitt Val, som handlar om partier och att rösta – framtaget med teori och praktik även det för människor med intellektuell funktionsvariation, har till och med fått internationellt pris och med lärdom av det projektet vill nu SV fortsätta, genom att sjösätta projektet Min rätt – om samhällskunskap. Det bekräftar att regionens innovativa verksamhet kan gå före och visa vägen.

Arbetet i SV regionen med Mänskliga rättigheter är konkret och enastående viktigt. Allt i enlighet med SV:s nya profilområden som är: Landsbygd, föreningsliv, integration och funktionsrätt. 

 De nya och tuffa villkoren för studieförbunden har i sin tur lett till att personer lämnat sin anställning för Studieförbundet Vuxenskolan. Det är både prövande förutsättningar och djärva satsningar Ni i personalen har navigerat i under året. 

Det har alltså inte saknats utmaningar. 

 Jag tillträdde som ordförande för ett år sedan – då efter viss tvekan eftersom jag samtidigt, liksom nu, var ordförande för SV Göteborg. Under det gångna året har jag tillsammans med styrelsen, Klaes Ekmark och de övriga medarbetarna bidragit till att ha fått ny organisation på plats och kommer idag med varm hand att överlämna stafettpinnen till ny ordförande. 

 Efter fullgjort uppdrag vill jag framhålla min personliga uppfattning som kom till uttryck i min tvekan för ett år sedan; att man inte bör sitta på två tunga ordförandeposter i SV samtidigt, även om det har skett tidigare – det har funnits en otydlighet i våra principer kring detta. Men det fanns en önskan om det då och det var med glädje och en känsla av plikt jag tog mig an uppdraget. 

 Valberedningens förslag nu är ett bantat presidium med vad jag tolkar som en ny princip om att det inte bör sitta en ordförande från en avdelning i presidiet överhuvudtaget. Det blir bra.

 Jag vill till den nya styrelsen skicka med ett uppdrag om att fortsätta utveckla regionavdelningens roll och mandat gentemot avdelningar. Det återstår en hel del arbete med att klargöra de förutsättningarna om uppdraget. 

 Min utgångspunkt är att regionens viktigaste uppgift är att genom konkreta projekt utveckla folkbildningens arbete i vår tid. De landvinningar som hittills har gjorts när det gäller att arbeta med människor med funktionsvariation är inspirerande exempel på den roll som folkbildningen kan ha i en tid när ordet solidaritet inte längre har samma kraft som förr. 

 Jag vill rikta mig direkt till Fredrik Christensson, som idag sannolikt blir min efterträdare, till Klaes Ekmark och den kommande styrelsen. Ni står inför fortsatta förändringar. Hela civilsamhället står inför prövningar när nya politiska vindar ifrågasätter det arbete som görs. Inte bara studieförbundens, utan även biståndsorganisationers – ja, hela civilsamhället. 

 Samtidigt vill jag rikta ett tack till Linda Arontzon, som jag fått arbeta med i presidiet. Hennes stora integritet och kloka synpunkter har bidragit till vårt arbete. 

Helena Richardson som också lämnar styrelsen kommer jag att få fortsätta att arbeta med i SV Göteborg. Och vad gäller Susanna Nerell, så hoppas jag att vi ses i andra sammanhang framöver. 

Och så vill jag rikta ett tack till hela styrelsen för ett samarbete som har präglats av tydlighet och högt i tak och nästan alltid en vilja att lyssna till andras argument.  

Prövningarna för SV kommer att kräva fortsatta debattexter och argumentation i ”fikarummet” på jobbet. Vi ser en paradoxal politisk utveckling, där man efterfrågar mer statlig styrning, trots att man vet att det både är mera kostsamt och mindre effektivt. 

 Det är en glädje att se hur Klaes Ekmark och hans medarbetare bidrar med nya idéer. Det krävs, för folkbildningen kommer inte att vara som den har varit, utan vi måste tänka nytt framöver. 

 Förnya verksamheten, det är mitt medskick till den nya styrelsen. Kärvt, ja. Men fullt av möjligheter. 

 Därmed förklarar jag det här årsmötet öppnat.”

PS: Jag är kvar som ordförande för Studieförbundet Vuxenskolan Göteborg. Varje avdelning är självständig med eget organisationsnummer, men det finns en förbundsstyrelse och en riksstämma. Alla delar samma kappa.