Hur ska valet bli intressant för människor? Det är en fråga som diskuteras nu, när dagarna blir allt färre innan valet den 9 juni. Själv har jag haft förmånen att ha fått intervjua Cecilia Malmström för Frisinnad Tidskrift, tidigare EU-minister, EU-parlamentariker och EU-kommissionär med ansvar för inrikes-, och handelsfrågor. Bland mycket annat säger hon: “Jag har många gånger känt att valet till Europaparlamentet inte får den uppmärksamhet det förtjänar. Vi måste bli bättre på att få fler att få upp ögonen för hur viktigt det här valet är. Extremhögern riskerar att gå kraftigt framåt i valet vilket får konsekvenser för migrationspolitiken, klimatfrågorna mm.” Hon säger också att många inte förstår hur viktigt valet är och att det åligger både media och partiledarna (!) att göra det känt.
“Många förstår inte vilken avgörande roll EU har spelat i viktiga frågor. Tag bara Covid-epidemien; här visade det sig att EU kunde stötta ett framtagande av ett vaccin på mycket kort tid, vilket gjorde att vi snabbt minskade dödligheten. EU tog ledningen, så att länder inte kunde spela ut varandra för att endast gynna den egna befolkningen, när de började att stänga gränser och så.” “Sedan har vi såklart kriget mot Ukraina. Endast ett par dagar efter krigsutbrottet stod EU enade i hur hantera Ryssland och de som flydde från Ukraina. Det hade aldrig varit möjligt om varje land arbetat efter egen agenda.“
Högervindar i sommarens val
Ja, högervindarna är starka idag och vi ser nu en omvänd situation mot hur det såg ut när Sverige blev medlem i EG. Då var det vänstern som var emot, men nu är det högern som pratar om att “Bryssel bestämmer över oss”.
När jag intervjuade Gunnar Hökmark för tidningen NU i januari, sa han att EU-frågor är till 80% inrikesfrågor.
Podden Fint, fult och pengar diskuterar Folklistan
Jag har med stort intresse lyssnat till ett avsnitt av Fint, fult och pengar med Anna Björklund och Isabella Löwengrip. I det senaste reflekterar de över det nya “partiet” Folklistan, som Jan Emanuel (entreprenör och f d socialdemokratisk politiker) och Sara Skyttedal (avgående EP för Kd – lämnade Kd efter att de bytt ut henne mot Alice Teodorescu Måwe som förstanamn på listan till sommarens val) nyligen lanserat och fått mycket uppmärksamhet för. Mitt intresse för deras podd grundar sig på att det är viktigt att höra hur andra än ens partikamrater och journalister diskuterar de nya utmanarna till sommaren val till Europaparlamentet.
De jämför Jan Emanuel och Jimmie Åkesson med varandra
Det är intressant när Löwengrip och Björklund fantiserar om vilken sorts man Jan Emanuel är. Bilden är positiv. Omdömet om Jan Emanuel är att han är en snäll man och en sån som vill beskydda kvinnor. “Han pratar för de svaga och framstår som Sveriges beskyddare.” “Skillnaden mellan Jan Emanuel och Jimmie Åkesson är att Jan Emanuel är varm.” “Han uppfattas som en person som bryr sig och har empati”. “När man sitter med samma populistiska utgångspunkt, men är en varm person, så har du en helt annans slagkraft än den kalla populistiska personen har.” Att Folklistan är populister har alltså med all tydlighet framgått till alla.
De ser att Jan Emanuel är beroende av Skyttedal – och det är han som kommer att ta det mandat de tror Folklistan kan få
De gör även bedömningen av att Skyttedal är en person som inte har nån egen kompass, utan “en som kastas runt lite”. Att Jan Emanuel är en entreprenör och därför ser chanser i samhället där det behövs en insats.
Chat Gpt4 har en del kvar att lära
I slutet av den här diskussionen talar de om vilka personer som skulle kunna vara de övriga personerna som kan ansluta sig till det nya partiet. Löwengrip har konsulterat Chat Gpt 4 och fått några förslag på ytterligare namn till listan, vilket visar att tjänsten har mycket kvar att lära. Det är personer som passar ihop med Jan Emanuel och Skyttedal i bemärkelsen att de är kända. Som Margot och Leif GW. Men kändisskap i sig är kanske inte det som är viktigt när du väl kommer in i parlamentet. Det politiska hantverket är om möjligt än tyngre i Europaparlamentet än i andra församlingar, när det handlar om hårt arbete med att knyta kontakter, förhandla och förankra sina förslag och kunna det politiska spelet.
En förtjänst av Folklistan kan vara att fler har insett att det snart är val. Här har media inte försummat sitt arbete med att belysa det nya partiet. Möjligen har de kanske gått deras ärenden lite väl långt.
Vissa talar om “början på en Swexit”
Nu återstår att se vad de tänker sätta upp för agenda. Hittills är det endast känt att de vill skrota asylrätten. Det är agendan som är viktig att hålla ögonen på. Att de är kritiska till EU har redan framgått.
Berätta, berätta, berätta om varför EU är viktig
Det måste gå att föra ut budskapet om vikten av EU och att länder är medlemmar. Här vilar nu ett tungt ansvar på alla oss som förstår att tillsammans är vi starka. Läs Cecilia Malmström.
