Hör du vad jag säger?

Idag har styrelsen för Habilitering och hälsa i VGR fått lyssna till Andreas Thulin som är legitimerad audionom och adjungerad lärare vid Göteborgs Universitet. För VGR arbetar han med ett projekt som kallas “hörselhälsa”. Det handlar om att lära sig hur man spar på sin hörsel så att den ska räcka hela livet. Alltså, om du lyssnar för länge på för höga ljud, ökar risken för hörselskador. Jag passade på att ställa den fråga jag länge funderat över: stämmer det att man inte får hörselskador om man lyssnar till musik man gillar.? Oavsett volym? Andreas svarade att det är en myt.  För hörselskador gäller formeln “volym och tid” – oavsett om man gillar ljudet eller inte. 

En prognos säger att en miljard människor på jorden löper risk att drabbas av lyssnarskador fram till år 2050. Skador på hörseln som man erhåller endast på grund av det man lyssnat på i hörlurar. Det är oftast musik, men kan vara annat. Observera att i denna siffra räknar man inte in alla som fått hörselskador av oljud på arbetsplats. Det är många människor i tredje världen som arbetar på platser där EU:s arbetsmiljölagar inte gäller. 

En hörselskada är en osynlig funktionsnedsättning.

Idag är vi duktiga på att anpassa miljöer efter rullstolar. Den som missat detta får veta det omgående – om inte via personen direkt så via media. Att ha en synnedsättning är också ganska tydligt. Vi käpp, glasögon. Men den som hör dåligt utesluts utan att det märks. Det är omöjligt för en person som hör dåligt att gå med på en AW på en stimmig krog. Att bara sitta och le och inte hänga med överhuvudtaget är meningslöst. Den som inte hör blir isolerad och inte lyssnad på.

Idag vet vi att en hörselnedsättning kan påskynda demens. Det är nämligen så att de funktioner vi inte använder i hjärnan tillbakabildas och nerver förtvinar. Ett likadant samband vet vi gäller för tandhälsan. Den som inte kan tugga ordentligt riskerar demens på grund av att få sinnen stimuleras. Att äta tillhör en viktig och stor del av våra liv.

Att informera hörande unga om hörselskador har liten effekt. Ett abstrakt tänkande kring en fara många decennier i framtiden är lönlöst. En musiklärare i gruppen kunde berätta om det decibel-öra som kan finnas monterat på väggen i olika lokaler. Hur de tagit bort detta, när det endast ledde till att eleverna istället försökte låta så mycket som möjligt istället för motsatsen. Målet var att få örat att bli helt rött. Men för musikämnet ingår att tala om hörsel.

Att ha nedsatt hörsel tillhör en funktionsnedsättning omgiven av skam. Den som inte hör allt kan verka dum. Det kan också leda till irritation från omgivningen. En naturlig hörselnedsättning är även något som hör åldrandet till. Därför vill unga personer inte att hjälpmedel ska synas. Idag är dessa tack och lov mycket diskreta. 

Man får inte glömma att en hörapparat inte ger perfekt hörsel. Den förstärker vissa ljud, men fungerar inte som en ren förstärkare. 

Själv hör jag till dem som gärna står nära en scen och lyssnar på ljuv metal. Alltid med öronproppar. Nej, inte alltid faktiskt. Efter en konsert utan öronproppar, kändes det som om jag hade kuddar för öronen under dagen därpå. Det var en varningssignal. Jag gillar även att somna till mycket hög musik. 

Man ska tänka på Andreas Thulins ord om formeln “tid och volym”. Ett par misstag kan läka de underliga hårcellerna, men mycket slarv är farligt. Vi människor har svårt att tänka framåt och i i flera steg. Men vi måste.