I morgon lämnar GB EU

20200130_074333

Bilden visar en reklamannons för en Volvobil. Vi ser en bild av ett vinterlandskap i fjällen, mot en bakgrund av en rosa himmel. Det ser ut som att det är eftermiddag.  (Förmodligen ett misstag) ”Äventyret är nära” berättar texten. När jag ser bilden, undrar jag hur man kan se äventyret i en kall, snöig sluttning?

Jag är uppvuxen i Lappland, i inlandet, i glesbygden och för mig fanns äventyret definitivt inte i skogsbacken. Skogsbacken var vardag med plogvallar som passerades på sparkmedar som dragits över varandra i den mörka morgonen för att bli farbara. Nej, äventyret fanns där världen började hundra mil söderut. I en storstad någonstans – säg Köpenhamn? Där det var liv och rörelse, folk att titta på och spännande utmaningar.

Reklambilden vänder sig definitivt inte till Sveriges landsbygdsbefolkning. Inget konstigt i det alls. Hårt arbetande storstadsmänniskor längtar såklart efter naturen. Det verkar fritt. Och lite ledighet.

Reklambilden handlar endast om att vidröra en inre, diffus längtan efter något annat. Det är poängen. Inge en känsla – hamna i magtrakten. Samt en förhoppning från reklambyrån att vi inte ska fortsätta att problematisera, för då blir det ingenting kvar. Bilden av sluttningen är endast en kall vinterbild. Den som kan vet  att det inte finns något äventyr där inne bland fjällbjörkarna.

Kan man jämföra reklambilden med Brexit-kampanjen? Bara hittepå. Bara en känsla. Ingen analys. Inga fakta.  Continue reading “I morgon lämnar GB EU”

Fler ska med

20200118_180114

Idag har vi haft en träff på Rådhuset med några av Liberalernas valda representanter i Göteborg. Vi var ett trettiotal personer som diskuterade de frågor vi jobbar med och hur vi på bästa sätt ska hantera  och nå ut med dem. Det kom upp många bra förslag!  Såklart diskuterade vi även hur få fler att rösta på oss. Vad krävs för att nå ut med hur viktig den liberala ideologin är för ett fritt och öppet samhälle? Att den är en garant för den livsstil vi älskar? Opinionssiffrorna för Liberalerna ser inte bra ut och vi måste ha ett rejält krismedvetande. Läget är till och med så pass allvarligt att man inte längre räknar med Liberalerna på vissa håll.  När DN häromsistens hade en serie intervjuer med partistrateger, då var vi inte ens med. Detta trots att Liberalerna är med och styr i 176 av landets kommuner och att vi i Göteborg aldrig tidigare haft så många vice-,  och ordförandeposter. Mycket inflytande  för ett litet, smart parti. Vår strävan måste istället vara att expandera det liberala inflytandet på alla nivåer i samhället och att växa i opinionen. Det gör vi bäst genom att tydligt ta strid för våra värderingar.  Continue reading “Fler ska med”

Det ska vara din ensak

20170213_082730

På Liberalernas landsmöte i höstas gick jag upp i debatten och stöttade LUF:s motion om en så kallad ”solnedgångsklausul”. Den handlade om att tillstånd för kameraövervakning alltid ska ha en utgångstid som kräver nytt tillstånd med motivering som måste sökas igen, om man vill fortsätta med övervakningen. Denna säkerhetsventil mot slentrianmässig övervakning är mycket viktig och inte tillräcklig idag, även om lagen har förbättrats. Kameraövervakning behövs på många platser och kan användas som viktig bevisföring i brottsmål, samt kompensera för polisbrist. Men vi ska tänka oss noga för i användandet. Ett vanligt argument för fler kameror är att ”jag har ingenting att dölja”. Förutom att kameror kan inge en falsk trygghet, begränsar de vår frihet till vissa platser. Mitt inlägg på landsmötet avslutade jag med: ”Jag kanske helt enkelt INTE VILL att någon ska veta var jag är”.

Jag tror att liberalismens innersta kärna handlar om din ensak. Din ensak är ett självändamål som aldrig ska behöva motiveras. Continue reading “Det ska vara din ensak”

För ett inkluderande samhälle

Screenshot_20200105-220425_E-tidning

Innan julhelgerna blev det klart att det inte blir någon Olympiad i Östersund 2021 för människor med intellektuell  funktionsnedsättning. Ett beslut som fattats mot bakgrund av principen att staten inte stödjer event. Men här handlar det om människor som har svårt att ta plats i samhället, varför det kunde ha särbehandlats. Allt för att visa att Sverige är ett samhälle som präglas av respekt för allas unika värde och rätt till delaktighet. Jag är övertygad om att en sådan Olympiad hade frigjort engagemang från tusentals frivilliga. Detta parat med statligt stöd hade varit en enastående markering av människors lika värde och tron på allas förmåga  att utvecklas.

Just tron på allas förmåga att utvecklas och att vi lär tillsammans är en god sammanfattning av vad folkbildning är och syftar till. Folkbildningens roll är oumbärlig i ett samhälle som ständigt förändras. Förutom att man lär sig nya saker, så erbjuds meningsfull fritid. Viktigt när många känner sig ensamma.

Idag skrev jag i GP om studieförbundens roll för att samhället ska klara av att ta hand om alla dem med kognitiv svikt. Studieförbunden får statliga pengar, vilka fördelas av Folkbildningsrådet. Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg har högt förtroende i arbetet med denna grupp och erhåller hälften av den årliga summa som delas ut till just detta ändamål. Continue reading “För ett inkluderande samhälle”