Kan diktatur lösa klimatkrisen?

20190815_105831

Jag var femton år när Tjernobylolyckan inträffade.  Jag minns allt tydligt. Efter dagar av ovisshet fick vi veta att det skett en härdsmälta i Sovjet och att radioaktivitet spritt sig med vädret över Norden och framförallt Norrland. Hela sommaren var det tal om bequerel, nödslakt av ren och förbud att plocka och äta svamp och bär. Den sommaren planterade vi tall och det var ett idogt skämtande om självlysande pinnar och älgar. Vi hade däremot inte en aning om vidden av katastrofen och hur det egentligen hade gått till.

Det får man en inblick i om man tittar på den utomordentligt välgjorda serien Chernobyl, som finns på HBO. Serien baseras på intervjuer med flera av dem som var med. Se den! Continue reading “Kan diktatur lösa klimatkrisen?”

Värna fiskekulturen – stoppa förslaget om övervakning

20171112_142834

Regnet faller sakta över byggnader och hus

Jag har sagt farväl till stadsvänner, trafikens stress och brus

Stadens larm är bakom mig, mitt sinne fullt av ljus

För jag ska bli en fiskarpöjk igen

ÅÅÅÅ Jag ska bli en fiskarpöjk igen.

Med julle och en brygga och ett hus i Bohuslän

Jag byter stadens trånga gator mot det fria havets vidd

För jag ska bli en fiskarpöjk igen

Detta är början på Arne i Boras låt Feskarpöjken. Den låten sjöng jag för den första kullen elever som tog studenten från Fiskegymnasiet på Öckerö. Jag var utklädd till fånig fiskare med lösmustasch och sydväst och några av eleverna skrattade så de grät. Continue reading “Värna fiskekulturen – stoppa förslaget om övervakning”

Naivt om religion

Idag är DN:s Elsa Kugelberg mer än lovligt naiv. Visserligen tar hon upp ett verkligt behjärtansvärt fall där hon berättar om muslimske Ardeshir som är ledsen över att han och hans pojkvän inte får välsignelse ”av Gud inför alla de bryr sig om”.  Alltså i den moské där han vuxit upp. Det är otroligt sorgligt, men låt oss bena ut några saker:

I Sverige är homosexualitet tillåtet och sedan 2009 är äktenskapet könsneutralt. Äktenskapet är en juridisk institution och vi tycker idag att det är självklart att man ska få gifta sig med vem man vill. Det kan du göra i en borgerlig vigsel eller i ett samfund som vill viga par av samma kön. Kampen för detta har varit lång och hård och det är en glädje att staten äntligen är neutral i frågan.

Men ett religiöst samfund är inte staten.

För en tid sedan hörde jag på radioprogrammet Människor och tro om ett liknande fall. En man  berättade att han varje år skrev till Katolska kyrkan och bad att de skulle viga honom och hans man. För han var ju katolik, ansåg han. Men år efter år fick han nej, vilket han upplevde som både diskriminerande och hjärtlöst. För honom var det inte aktuellt att överväga att gå med i ett samfund där de var välkomna. Continue reading “Naivt om religion”