Under Almedalsveckan var jag och lyssnade på mucf (Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor) där de presenterade sin senaste rapport om ungas inställning till politik och samhällsfrågor. Som tidigare kan man se att unga är väldigt engagerade i detta. Frågor om migration, integration och jämställdhet har också blivit viktigare. Dock syns en skillnad mellan tjejer och killar. Tjejer har en mera positiv attityd till både invandring och jämställdhet. Unga har även en mera tillåtande attityd till droger och narkotika idag. Här har killarna en mera positiv attityd till användning. Allt detta är trender vi kunnat följa under några år.
Något som däremot förvånade var vilken samhällsfråga de unga anser vara viktigast. De flesta svarar idag sjukvård. En gissning kring varför kan vara att psykisk ohälsa har ökat markant.
Vi ser att den psykiska ohälsan har ökat markant bland unga. Visserligen har undersökningen kring detta kritiserats*, när den varit utformad på så vis att du klassats med psykisk ohälsa om du svarat ja på flera frågor som tagit upp vardagliga känslor, som att man ”haft svårt att somna” eller ”känt sig nervös”. Däremot står det klart att unga mår sämre och att de har erfarenhet av att inte få vård. Detta är allvarligt. En ung person har inte den erfarenhet som krävs för att kunna göra bedömningen av sitt mående – om det är allvarligt eller inte. Hur som helst måste unga få hjälp på något vis!
Jag är övertygad om att mycket av orsakerna går att finna i skolans undervisningsmetoder. Det kan inte vara en slump att så många idag känner sig stressade av betyg och skolarbete, när det ser markant annorlunda ut här idag jämfört med tidigare metoder. Continue reading →