Minilandsmöte

Igår hade Liberalerna i västsverige minilandsmöte i Göteborg. Det innebär att vi övade inför vårt landsmöte, som hålls i Västerås den 17-19 november. Den här gången körde vi en helt autentisk variant av ett landsmöte, med inkluderande förklaringar. Helene Odenjung (kommunalråd Göteborg tillilka vice partiordförande) satt som ordförande och hon stannade upp då och då och förklarade pedagogiskt för alla varför hon gjorde  som hon gjorde och hur man kan göra om man ogillar ordförandens beslut. Bredvid henne satt Jonas Andersson (regionråd)   Continue reading “Minilandsmöte”

Rönnbärens färd över halvåret

Under många år har jag följt rönnbären under mina springturer. Från de spröda gröna bladen och prickarna i den ljusa vårskyn, till höstens förmultnade och övergivna. Jag har gjort det till en vana att följa deras livscykel och i år tänkte jag att jag skulle fota dem från maj till oktober. Det ger en slags kontinutiet och en förundran över att det alltid börjar om.  Alltid samma, fast vi blir äldre och världen förändras. Men rönnbärens färd över halvåret är beständig.

20170508_083117

8 maj Continue reading “Rönnbärens färd över halvåret”

Marks gymnasieskola #Demokrativecka

20171023_113612

Idag debatterade jag försvar, lag och ordning och jämställdhet på Marks gymnasieskola i Skene. (För övrigt den skola Jan Björklund gick på en gång i tiden) Alla riksdagpartierna plus Fi var inbjudna. Vi höll på i en och en halv timma och det var elever som hade planerat debatten och höll i den.  Det gick mycket bra och jag tyckte att det var så roligt att se hur bra eleverna jobbade!

Vi uppehöll oss länge kring NATO-medlemskap, något som Liberalerna är för. Det är viktigt att förklara att det hänger ihop med att vi har ett eget svenskt försvar, för att överhuvudtaget kunna bli medlem.  NATO har ingen egen armé.  Continue reading “Marks gymnasieskola #Demokrativecka”

SV Göteborg firar 50 år!

22687868_10155057110764109_4825267014664469896_n

Bilden har jag lånat från Göran Thomtes facebook

Igår kväll hade Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg 50-årsfest! Här är mitt tal: 

Förra året precis innan jul på undervisade jag en grupp elever från andra länder som inte hade klarat nian och försökte läsa in förlorad kunskap.

Det är en vanlig skoldag och jag står som vanligt och pratar om någonting. Lunken råder.

Men den grå decemberlunken bryts plötsligt av ett mullrande dån som fyller himlen. Det är ljudet av stridsplan som dundrar. Continue reading “SV Göteborg firar 50 år!”

Sorglig utveckling efter IS tillbakagång

20171017_174611
Sverige har idag ett 70-tal personer i den irakiska delen av Kurdistan. Vi hjälper bland annat  peshmerga,  kurdernas väpnade rörelse i kampen mot IS. Tillsammans med 72 andra länder stöttar vi Iraks och kurdernas kamp mot IS. Nu när IS är på tillbakagång överallt, så deltar vi även i arbetet med att bygga skolor och annan infrastruktur. Vilka som jobbar där, eller exakt var de är, är dock höljt i dunkel.

IS, som är en islamistisk våldsförhärligande sekt, utropade en egen stat 2014. Idag är de krossade nästan överallt, dock inte helt. De har förstört så otroligt mycket under sin framfart.

När IS nästan är besegrade, så vänder sig peshmerga mot Irak och Irakfinansierade Hashd al-Shaabi, som bildades för att förena olika militära grupper mot IS. Där ingår kristna, sunnimuslimer och yazidier m fl.  Peshmerga, Hashd al-Shaabi och irakiska trupper har alltså tillsammans stridit mot IS och därmed tagit tillbaka de flesta områden från dem.

USA är ett av länderna som deltagit i kampen mot IS.  USA har hjälp både den irakiska armén och de kurdiska militärerna. Den kurdiska militären är formellt underställd centralmakten i Irak, vilket är reglerat i Iraks konstitution.

Historien upprepar sig när nu amerikanskt materiel används för andra, underliggande konflikter, när det manifesta gemensamma målet IS är besegrat. Continue reading “Sorglig utveckling efter IS tillbakagång”

Liberalerna i Mölndal bjöd in till skolkväll

20160914_100546
Skolkväll i Mölndal med Jan-Eric Gustafsson GU 2017-10-03

För en vecka sedan var jag och Göran Ohlsson från Öckerö i Mölndal.  Liberalerna hade ordnat en kväll med skoltema. Jag tycker det är väldigt roligt när någon arrangerar angelägna aktiviteter.

Jan-Eric Gustafsson var ordförande för skolkommissionen som släppte sin rapport tidigare i år. Han är till vardags  professor i Göteborg och nu även gästprofessor i Oslo. Det var Christian Simmons som ställde  frågor till honom under kvällen.

När Anna Ekström blev minister utsågs Jan-Eric till ordförande för en grupp om fjorton personer. Continue reading “Liberalerna i Mölndal bjöd in till skolkväll”

Om att leva långsamt

20170914_165133

Att tiden går för fort och att den inte räcker till, är något jag och många med mig ständigt slås av.

Vanliga fraser är: ”Tänk att det redan gått ännu ett år”,” vart tog veckan vägen”, ”varför hinner jag aldrig läsa böcker nuförtiden”. Och så vidare.

I vår kultur är vi ständigt på väg till. När arbetsdagen är klar skall vi till ett kvällsmöte någonstans. Till helgen får vi gäster. Till jul reser vi till värmen. Nästa sommar är kursen fullföljd. När avhandlingen är klar. Efter nästa val. När barnen flyttar hemifrån. När jag blir pensionär.

Som om det fanns en garanti att slutmålet är en bekväm gungstol på verandan där vi en dag skall sitta med en kopp te och tänka tillbaka på allt vi har gjort. När alla punkter är avbockade. Continue reading “Om att leva långsamt”

Är den finska skolan bättre? #Bokmässan

20170928_144742

Den lutande skolan i PISA. Bildning, trivsel och lärarbrist

Panel: Anna Ekström (gymnasieminister) Olli-Pekka Heinonen, Johanna Jaara Åstrand (Lf), Nina Lidfors (rektor i Finland), Olli Määttä (f d utbildningsminister),  Anders Eriksson

Jag lyssnade till en panel på bokmässan som diskuterade skillnaderna mellan den finska och den svenska skolan, med folk som hade god koll på båda.

”Under en middag i Finland så pratar man om allt mellan himmel och jord. I Sverige pratar man bara om skolan. I Finland har skolan heller aldrig varit en valfråga, medan i Sverige så rankas frågan som mycket viktig bland de flesta” /Fritiof Sahlström Continue reading “Är den finska skolan bättre? #Bokmässan”

Samtal om folks engagemang #Bokmässan

20170928_160639

Hur ska det gå för demokratin? 

Hur är det egentligen ställt med folks engagemang för vår demokrati? Har det minskat eller ser det likadant ut? På Bokmässan lyssnade jag på Mikael Persson forskare GU, Ann-Sofie Hermansson KSO Göteborg och Peter Gustavsson ordförande i kulturnämnden Uppsala. Carl Tham moderator.

Det var ABF som var arrangörer och jag fann det intressant att höra hur de resonerar, eftersom jag är ordförande för Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg och vi konkurrerar med varandra och jobbar med liknande verksamhet och problemställning. Just nu ger staten ut stora bidrag för att vi skall jobba med nyanlända i Sverige. Continue reading “Samtal om folks engagemang #Bokmässan”