Regeringens reaktion #TSgate del II

20170727_193905

Måste medge att jag inte sov lika gott i natt, som jag gjort alla andra nätter i den stuga vi hyr just nu. Vaknade flera gånger och funderade över det politiska läget.

Det var skönt att Löfven inte utlyste extra val idag. Han valde den bästa vägen som socialdemokraterna kunde välja – och lyckades dessutom med konststycket att få det att låta som om att det var Alliansen som försatt landet i en regeringskris mitt i sommarlugnet – och inte de tre ministrarna, vilka han själv är ytterst ansvarig för. Continue reading “Regeringens reaktion #TSgate del II”

#TSgate

Precis när vi alla i morse hade hällt upp morgonkaffet och tagit fram wienerbröden på uteplatsen, startade Alliansens presskonferens. De presenterar en misstroendeförklaring mot ministrarna Johansson, Ygeman och Hultqvist. Detta på grund av den värsta läckan av säkerhetsinformation sedan Stig Bergling för 40 år sedan lämnade ut information om den svenska befästningsorganisationen till Sovjetunionen.  Då ett medvetet brott – nu läckage av viktig info  på grund av slarv.

Det är ju inte vilken information som helst som eventuellt läckt ut (vi vet inte omfattningen och kanske aldrig får reda på det) utan känsliga uppgifter om personer med skyddad identitet av olika anledningar, samt info om broar, hamnar och flygplatser. Om någon vill invadera Sverige, så har de dessa fått en karta serverad.

Även om Transportstyrelsens GD har avgått och bötfällts, så räcker ju inte det. Oppositionen måste agera.

Detta är alltså något som har hållit på sedan början av 2015. Statsråd har haft kunskap om detta under långt tid utan att ingripa eller agera. Continue reading “#TSgate”

Vilket är värst – kommunism eller nazism?

Just idag är väl alla upptagna med att förfäras över #Transportgate och mellan det försöka ha lite semester. Jag har också följt detta statshaveri och jag är mycket bekymrad över sakernas tillstånd. För att inte tala om statsministerns tystnad tills idag och svaga ledarskap i den här frågan. Eftermiddagens presskonferens gav inte något nytt. Förmodligen är det för många tunga personer inblandade för att det går att reda ut i en handvändning. Troligen får vi se en ommöblering lagom till riksdagens öppnande i höst.

20170724_190634

Det jag tänkte reflektera över lite idag är dock en mycket intressant artikel jag läste i senaste numret av Axess. Där kan vi läsa en intervju med gymnasieläraren Valter Lundell som har skrivit avhandlingen Det omstridda arvet. Den handlar om hur historielärare i två generationer i Danmark och i Sverige ser på kommunismens brott. Vilken betydelse har de nationella och historiska erfarenheterna?  Om varför det är så svårt att fördöma kommunismens brott, jämfört med nazismens? Här råder olika meningar om vad för sorts brott kommunismen begått. Det går att spåra ett slags sinneslagsetiskt tänkande här. Kommunismens uppsåt var gott, vilket man inte kan säga om nazismens. Continue reading “Vilket är värst – kommunism eller nazism?”

Hur ska bilarna laddas i framtiden?

När framtidens bilar och transporter diskuteras så är de flesta inne på att det är laddningsbara elbilar som gäller. Men hur ska dessa laddas?

I #Almedalen lyssnade jag på ett seminarium om elvägar, som anordnades av BIL Sweden, Motorbranschens riksförbund, med rubriken: Utsläppsfria vägtransporter – vision eller verklighet?  Det gick undan och det var inte lätt att hänga med för den oinvigde. För att få en bättre bild av läget har jag här fått en intervju med en av deltagarna, Mats Alaküla, professor sedan 23 år tillbaka i industriell elektroteknik och automation, Lunds universitet.

20170716_183852

Är det el som gäller i framtiden för våra fordon?

Ja, det är det. Antingen är det ett förnyelsebart biobränsle, eller så är det el som gäller i framtiden. Uppskattningen av hur mycket biobränsle vi kan skapa i EU motsvarar ungefär ¼ av vägtrafikens behov. Men detta motsvarar också nästan hela flyg-, och sjöfartens behov – och de kan inte köra på el! Slutsatsen blir då att det blir inget biobränsle över till vägtrafiken. Continue reading “Hur ska bilarna laddas i framtiden?”

De religiösa företrädarna i samhället

20170705_153429

I Almedalen var jag och lyssnade på ett samtal mellan några företrädare för religiösa samfund i Sverige. Antje Jackelén, ärkebiskop, Aron Verständig Judiska centralrådet, Salahudin Barakat imam i Malmö, var där som religiösa företrädare.  Samtalsrubriken var Extrem religion eller religiös extremism? Vilken roll spelar religion i vårt arbete mot extremism? Anordnare var Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

De talade om att det var viktigt att de deltog mera i samhällsdebatten, när de kan bidra med ett förebyggande arbete på många sätt i arbetet mot religiös extremism. Samt att samhället tar dem till hjälp, för att få en nyanserad bild över hur deras religioner egentligen ser ut. Det är ingen bra idé att ”varken romantisera eller demonisera religion”, utan vi behöver fler bildade samtal om den.

Detta är något jag verkligen hejar på och ser som helt nödvändigt. De religiösa företrädarna har ett stort samhällsansvar att just delta i debatten och bidra med kunskap kring levnadssätt och kultur. Fördomar sprids när vi inte vet hur något hänger ihop. Speciellt för islam finns ett pedagogiskt uppdrag. De måste, i dessa tider där fokus ligger på islamism,  kontinuerligt gå ut och dementera och förklara, när ryktesspridningen och okunskapen är stor. Continue reading “De religiösa företrädarna i samhället”

Kyla i #Almedalen på den näst sista dagen

Temat yttrandefrihet och demokrati har haft väldigt många programpunkter på årets #Almedalen. Bakgrunden till det är att Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) fått tillåtelse att sätta upp sitt tält här. Igår kväll kom de och för en stund sedan gick jag förbi och såg hur de höll på att göra i ordning för dagen.

Framför dem ligger det några stora högar med skor. Det är en utställning* som gör ett pedagogiskt förtydligande över alla de som blev mördade av nazisterna i Tyskland. De mord som utfördes på handikappade och utvecklingsstörda på 30-talet, för att sedan övergå i folkmord under kriget. Den som åker till Auschwitz kan bl a se högar med skor, som man sparade på efter att judarna fått lämna ifrån sig allt de ägde.

20170707_090446 Continue reading “Kyla i #Almedalen på den näst sista dagen”

#Almedalen

Vaknade av att jag hörde ett ösregn. Bestämde mig då för att ligga kvar i sängen och dricka kaffe och läsa tidningen, istället för att gå ut och springa. Jag springer ju nästan varje dag och när jag är på konferenser har jag för vana att gå ut tidigt på morgonen och ta en tur. Känslan av att vara nästan ensam och se dagen gry är oslagbar. Kan dock berätta att i Almedalen är du inte ensam i ottan. Från alla håll och kanter sluter morgonjoggare upp och utefter strandpromenaden är det hög trafik. Roligt dock att känna igen så många. Continue reading “#Almedalen”

Hur få fungerande medborgarinflytande – som inte är ett skeninflytande?

20170703_115642

#Almedalen

Idag har jag lyssnat på ett mycket intressant seminarium som handlade om medborgardialog. De flesta kommuner praktiserar någon form av medborgardialog idag och vi kan gott försöka att reda ut vad det egentligen är.

På dagens seminarium talade kommunanställda från Nacka om sina, för landet unika tjänster i kommunen, gällande att få med medborgarna i de processer som råder innan man bygger nytt.

Nacka har både en projektledare för stadsarkitektur och en ”stadskreatör”. Tillsammans jobbar de med att göra bra medborgardialoger som inte slutar i besvikelse hos invånarna. Continue reading “Hur få fungerande medborgarinflytande – som inte är ett skeninflytande?”