Misstag tänka samma om värnplikten

20160930_130206

Nu har Regeringen tagit fram ett förslag till remiss genom Annika Nordgren Christensen om att återinföra den så kallade värnplikten, vilken varit helt borta i några år och ganska många år som allmän värnplikt.

Bakgrunden till detta förslag om återinförande är en ökad oro i omvärlden. Det svenska försvaret har krympt rejält och det är få som har funnit branschen som en attraktiv framtidsbransch, varför de idag ser en personalbrist inför framtiden. Continue reading “Misstag tänka samma om värnplikten”

#Bokmässan

 

20160923_153958

Årets bokmässa var precis som de jag varit på de senaste tretton åren – mycket bra!

Som gammal mässräv så har jag planerat dagen noga. Jag brukar börja med att scanna golvet innan folk kommer och då bestämma vilka böcker jag skall köpa . Sedan blir det faktiskt inte någon tid över till att gå runt, när alla bra seminarier jag vill gå på ligger tätt efter varandra, med tio till femton minuter mellan dem. Det borde räcka om man går raskt, men problemet är att det är så mycket folk överallt så att du fastnar hela tiden. Bokmässan borde inrätta en snabbfil på golvet där folk kan gå fort utan att behöva blockeras av de som står och tittar. Borde ha  twittrat om det. Continue reading “#Bokmässan”

Ännu en kvinnohelg

20160918_115045
I helgen var jag på en kräftskiva, som började med att vi fick fånga våra kräftor själva,  för att sedan koka dem dagen därpå. Men hjälp förstås. Även om han som hjälpte oss inte kunde låta bli att kommentera att alla hela tiden skulle fota och lägga ut på alla sociala medier som finns.
20160917_092759

Det var väldigt roligt – både själva kräftfisket och festen, men roligast var ändå att träffa en handfull nya kvinnor.  Vi kände inte varandra innan. Det fanns endast en gemensam kontakt.  Det blir alltid annorlunda när det bara är kvinnor. Helt andra samtalsämnen, kan jag lova! Continue reading “Ännu en kvinnohelg”

Liberalernas kris

20160815_205805

Det har varit turbulenta dagar för Liberalerna. Sparkade igång på onsdag morgon och sedan fortsatte det bara. Tog nya vägar och allt fler personer blandade sig i. En mix av kritik mot personer, arbetsformer och olika liberala idéer.

När en kris seglar upp så betyder det att det är dags för det. Inget kommer från ingenstans. Det fanns en tydlig konflikt över att konsensus saknades över hur man skall gå tillväga när man inte är överens i en politisk fråga. Bägaren rann över för några företrädare som valde att gå ut i media med sin kritik.

Det handlar inte om att det är ”lågt i tak” i Liberalerna. För det är det inte. Det ligger i själva ideologin att utrymme finns för olika åsikter. Du behöver inte heller hålla med om allt i ett parti. Den här konflikten handlar inte om att det är problem med att ha olika åsikter, utan om hur gå tillväga när man har det. Continue reading “Liberalernas kris”

Anna Lindhs minnesfond

img_20160911_224754
Min dotter är konstnär. Hon är riktigt duktig och ser detaljer och innebörder jag sällan ser. Jag har en del koll på stilar genom tiderna, men någon djupare kunskap om just konst har jag inte. Hon har faktiskt fått skämmas lite för mig också när vi varit på någon konstutställningar och jag “förvånat” försökt förstå mig på ett konstverk som i mina ögon förefaller…konstigt.

Men jag är mycket medveten om vikten av konst i folks kultur och alla de otaliga subkulturer som finns. Första gången jag förstod det på riktigt var när jag fick höra berättelsen om fånge nr 443 från Birkenau I, som jag skrivit om tidigare. Hur han ansåg att en av faktorerna som gjorde att han överlevde var de lågmälda kvällssamtalen om historia, konst, dans och musik som fördes bland de judiska fångarna i lägret.

Det är det som gör oss till människor.

Om detta påminde Elisabeth Ohlsson Wallin igår på Anna Lindhs minnesfonds prisutdelning. Fast hon berättade även hur hon ansåg att klimatet för tillåtande konst förändrats idag, mot för ett tiotal år sedan. Hon utgick då från sin stora utställning Ecce Homo 1998. Hur fantastiskt Sverige var eftersom man kunde ha en sådan utställning här. Men, att det inte är lika lätt längre. Och att detta berodde på det stora antalet sverigedemokrater i våra kommunnämnder. Sverigedemokrater har en tanke om vad som är bra eller dålig konst. Continue reading “Anna Lindhs minnesfond”

Höstupptakt Liberalerna Öckerö

20160908_214316
Igår samlades vi i den kommunförening där jag är ordförande. Vi var flera stycken som valde att vika en lördag med fantastiskt sensommarväder, åt att diskutera hur vi skall jobba vidare med vårt fortsatta arbete i kommunen och vilka frågor vi vill driva.
img_20160910_225322

Sedan ett år tillbaka så har vi haft flera utåtriktade aktiviteter i kommunen, där vi bjudit in allmänheten att komma och lyssna, lära och diskutera aktuella frågor. Som om de som tigger, flyktingfrågan och hur Migrationsverket jobbar. Det har inte varit något partimöte, men Liberalerna har varit ansvariga. Det roliga är att detta har lett till att andra partier har “vaknat upp” och hängt på spåret att finnas där folk är, istället för att vänta på att folk skall leta sig in i ett låst kommunhus sena kvällar. Continue reading “Höstupptakt Liberalerna Öckerö”

Hur är jag?

20160130_213604
Jag var ett efterlängtat barn som föddes halv åtta en lördagskväll, precis när signaturmelodin till Hylands hörna började att spelas. På bilden ser ni mig, året är 1972 och jag tuggar på något oklart. Har alltid funderat lite över om jag blev en partyvild person just eftersom jag föddes en lördagskväll? Det partyvilda har mattats av de senaste åren, vilket beror på….de politiska ambitionerna!

Jag är ju en av deltagarna på Liberalernas ledarskapsakademi för kvinnor, vilket känns verkligen roligt! Under fyra helger skall vi under hösten och våren (“läsåret” – naturlig rytm) fördjupa oss i vår roll som politiker. “Läxa” till nästa gång är bland annat att göra en form av “självprofil”. Har gjort några sådana genom åren, men den här gången ingår det att låta ett antal personer ge sin bild av hur de uppfattar mig. Dessa personer utgörs av en mix av vänner och kollegor, dock inte nära familj. Continue reading “Hur är jag?”

Höst igen

20160902_122600
Jag har alltid gillat hösten. För mig är det nystart. Men, jag gillar nog alla årstider.

Jag uppskattar mera att hösten är längre i söder än i norr. När jag växte upp var det endast ungefär en månads skola, innan snön började falla. Sedan började snöskottningsplanen, fler minusgrader, dovare ljud. Mornarna startade med att vi körde sparkarnas medar över varandras medar, för att få bort is och frost, så att den skulle få bättre glid när vi sparkade iväg över gatan och snön fortsatte att falla tungt. Djupfrysta månader i mörker, tjocka kläder och frostskador. Men även promenader över isen i skoterspåren i fullmåne. När det gnistrade som ljusaste dag. Ibland till flammande norrsken. Kompakt tystnad. Continue reading “Höst igen”

Hur kan jag undervisa på en religiös friskola?

20160815_131345

I dagarna började jag att undervisa på en religiös friskola. Ni som känner mig vet att jag är uttalat motståndare till religiösa friskolor. Hur går det här ihop?

Jag är inte motståndare till friskolor över lag, när friskolor faktiskt möjliggjort för så många att välja annan skola än den som just finns i ditt närområde. Tidigare var valfrihet bara möjligt för de resursstarka, men idag för alla som vill. Dock får inte arbetet med avarterna avta, som vi nu kan identifiera efter en kvarts sekel med reformen.

Anledningen till att jag valt att arbeta på en religiös friskola är:

  • Religiösa friskolor finns oavsett vad jag anser om dem. De är flera och fullt verksamma i vårt samhälle. Jag har även jobbat i skolor med kommunal huvudman, även om jag anser att en statlig vore att föredra. Vi måste alltså verka i den verklighet som finns.
  • Alla barn förtjänar bra lärare! Jag är i första hand lärare. Om urvalet av lärare endast baseras på viss församlingstillhörighet skulle rekryteringsmöjligheterna försämras
  • Undervisningen skall vara konfessionsfri. Även om en lärare har en tro på något, så skall det inte märkas i undervisningen. Alltså kan jag undervisa som vanligt.
  • Jag får en chans att pröva mina fördomar i verkligheten. Det är alltför mycket tyckande idag som grundas på mycket lite kunskap!
  • Om eleverna finns i en församling på fritiden och dessutom går i en skola som genomsyras av den församlingens tro och översyn, så är det mycket bra om personer utifrån kommer in.

Det här sista argumentet förstår inte alla hur viktigt det är. De som inte förstår det förstår inte religionens explicita natur.

Liberalerna är ju för friskolor, men satte ner foten häromdan mot skolor som infiltrerats av religiös extremism. För att komma till bukt med sådant föreslås utökade befogenheter av Skolinspektionen. Inga konstigheter. Skolinspektionen måste bli aktivare och få större muskler. Det konstiga är att det kan förekomma överhuvudtaget att en skola går ur spår. Continue reading “Hur kan jag undervisa på en religiös friskola?”