Många utmaningar

20160726_152708

Igår var en genombrottsdag på surfingens plan. Det är ju så när man lär sig något allt eftersom, även om jag har övat i mååååånga år:)  Det kan gå i stå länge och så helt plötsligt så kommer du på något du inte tänkt på tidigare. Men, det krävs övning. Så är det för det mesta. Vi har goda möjligheter till övning här, när alla “surfslag” finns att tillgå. SUP, bräd- och vindsurfing Dock inte kite eller foil. Det får vänta.

Om du inte behärskar konsten att meditera, så skall du ge dig i kast med något svårt som kräver hela din uppmärksamhet och kraft. Då blir det inte tillfälle för tankarna att lämna fokus på exakt det du gör. När vågorna stiger och du får kämpa för att komma ut och hålla kurs och hålla dig på brädan – då kan du hamna i ett tillstånd när inget annat finns än just det du håller på med.

Det är fantastiskt hur havet hela tiden skiftar och ändrar humör. För mig som född i inlandet så upphör det aldrig att fascinera. Plötsligt blir vågorna högre och högre.

Men när vi kom hem allihopa på kvällen, så möttes vi av ännu en förfärlig nyhet. Frankrike har drabbats av ett nytt terrordåd av IS. I en kyrka! Continue reading “Många utmaningar”

Grottmänniskan

20160724_223122

Där jag är nu uppstår faktiskt möjlighet till många ensamma tankar, även om vi är tio personer som härjar tillsammans just denna vecka in our surfers camp.

Låg i ett strandtält och läste igår när det började att småregna. Då kröp det in några personer till i tältet, som egentligen bara är ett vindtält, för att få lite skydd. Tysta satt vi bredvid varandra och tittade ut över havet och lyssnade på regndropparna. Inväntade vind så att surfandet kunde fortsätta. Och läsandet.

Då tänkte jag att det var så här man i stort framlevde sina dagar i mänsklighetens begynnelse. Sitta i en grottöppning, kika ut, klia sig i skägget och invänta nästa drag. Höra regnet droppa och fundera över när och hur dagens byte skulle fångas. Livet då var inte så långt. Att se någon dö av ålderdom var mycket ovanligt. Continue reading “Grottmänniskan”

Gone surfing

20160724_100935
Häromdagen djupstädade jag köket. Att djupstäda är ett hemmasnickrat ord som jag använder när jag vill beskriva en rejälare städning än den du gör varje vecka. Däremot så har begreppet spridit sig till andra i min omgivning. “Annikas djupstädning”.

Djupstäda gör jag varje sommar, när man har lite mera tid. Jag har ju haft sommarlov i hela mitt vuxna liv, förutom innan valet 2014, och första veckan brukar jag ägna åt just djupstädning. Även om du tror att du har bra ordning, så dyker det alltid upp saker du glömt att du hade köpt och stuvat in och en mindre röra kan uppstå i vissa delar. Sedan tycker jag det är lite meditativt att gå hemma och röra på sig och få ordning.

Marit Paulsen var den som myntade begreppet “mentalhygien”. I alla fall var hon den första jag hörde använda det. Det när hon berättade om att hon styckade, bakade och gjorde långkok och andra matbestyr under en vecka, för att frysa in till framtida behov. “Tänk att kunna bjuda en journalist på dillkött en onsdagskväll!” Continue reading “Gone surfing”

Är människan ond eller god?

20160716_132212
Ja, det är ju en klassisk fråga. Förenklat i grundideologierna så ges olika svar på detta. De konservativa utgår från att människan är ond och behöver tydliga ramar och vägledning, om hon inte skall gå snett och spåra ur, när det är hennes natur att ta lätta vägar och gynna sig själv. Liberalismen säger att hon är i grunden god och har förmåga att fatta beslut för sitt liv och detta utifrån en omsorg om omvärlden, även om drivkraften kommer ur egenintresse.
Det rätta svaret är förmodligen att vi är både och, lite randiga. Men att de flesta strävar efter att göra gott.

Och alla som gör någonting överhuvudtaget rättfärdigar sitt uppsåt. Än hur ont det för majoriteten förefaller.

Visst är det tidsbundet. Du ansågs inte ond eller hemsk om du agade ditt barn för hundra år sedan. Det ansågs till och med så att du misskötte din fostrande plikt om du inte slog till ditt barn när det gjort något bus.

När jag undervisar så säger jag till eleverna att alltid rita upp ett kors där de får skriva på varje ände: Här – Där, Då – Nu. Och sedan pröva den fråga de jobbar med utifrån detta. Pröva alla frågor så här.
Om vi tar barnaga igen då, så är det ju lätt att pröva den utifrån denna mall. Det som är förbjudet här var tillåtet här tidigare och det som är tillåtet i andra länder är förbjudet här. Slöja för kvinnor är ett annat bra exempel att pröva. Så, som alltid måste problemet sättas i sitt sammanhang – sin kontext. Continue reading “Är människan ond eller god?”

Nice, Turkiet, Islam

20160606_203618

En vit lastbil användes i Nice i förrgår för att meja ner  människor med.  Åttiofyra döda och ett femtiotal svårt skadade. Många är barn. Många barn är lemlästade, när de fått armar, ben och bäcken krossade av lastbilen. En lastbil hyrd av  en ensamvarg som hade psykiska problem. Återigen har en terrorist blivit känd för världen. Återigen en förvirrad person som trott sig göra något bra innan hans liv skulle ändas.  Man gråter igen.

IS meddelade precis att de ligger bakom dådet. Hittills har det bara spekulerats om det när  tillvägagångssättet liknar deras rekommendationer. Använd det du kan få tag i, som bilar och enkla vapen.

Direkt hörs det kommentarer från de främlingsrädda, som “Ja, visst är det bra med mångkultur?” och “Vi är så naiva som tar in en massa muslimer – se hur det går!”

De som säger så går IS/Daesh ärenden. Deras uppdrag är att hetsa de högerextrema grupperna, så att de ger sig på oskyldiga muslimer i Europa, som flytt hit undan kriget i Mellanöstern.

De – de främlingsrädda megafonerna – går rätt i IS-fällan.   IS syfte är att uppvigla de högerextrema grupperna så att de ger sig på invandrargrupper och att grupper ställs mot varandra. Det finns en tanke bakom!
1) Muslimer i Europa skall straffas för att de lämnat Mellanöstern.
2) Det blir svårare för dem att komma in i EU.  
3) Att underlätta rekryteringen till IS när unga muslimer blir avskydda, eller skydda  i EU. Continue reading “Nice, Turkiet, Islam”

Tankar om demokratin

När jag var i Almedalen så stötte jag ihop med Peter Örn. Vi har känt varandra länge.  T ex så var han partisekreterare när jag jobbade för Liberala Ungdomsförbundet i början av 90-talet.
Vi kom att tala om demokratin, vilket är ett ämne som engagerar oss båda väldigt mycket. De flesta partiledartalen i Almedalen hade en nationalistisk ton, vilket var helt nytt och mycket obehagligt. Hur blev det så här och vad skall vi göra åt det?
Att vi står inför ett skifte i svensk politik är ett faktum och hur vi skall bemöta det blir en viktig fråga framöver. Peter Örn bad mig skriva vidare om  demokratin och  formulera några tankar till sin hemsida.   Finns på:  http://www.peterorn.se/

Många tankar är i sin linda och det kommer att krävas mycket funderingar framöver – från många personer,  innan vi vet hur gå vidare. Men en sak är säker och det är att vi måste förändra demokratins organisering!

Dagens politiska frågor är komplexa och kräver fördjupad diskussion. När så inte sker så växer populismen. Alla är överens om att vi måste “skapa nya arenor för diskussion”. Men frågan är var dessa finns och hur det skall gå till? Det har ingen svar på.

Jag tror att dessa arenor måste finnas inom ramen för hur folk lever idag. Vi måste sluta drömma oss tillbaka till den tid då man la sin fritid på att sitta i oändliga sammanträden och styrelser utan ersättning. Folk vill gärna delta och bidra, men då bestämma själva när och hur mycket.

Här kan partierna lära av näringslivet. De har inga problem alls att få ut sina budskap. Med hjälp av skickliga pr-byråer paketerar man sitt koncept så att det blir lättförståeligt.

Att vi sedan även måste se över hur organisera vår demokrati när allt färre vill bli politiker är ett jobb som återstår. Det ser ut att gå i den riktningen, men då måste fler vägar att delta i demokratin och samhället skapas för alla de som inte är politiker.

En nyckelfråga är just partiernas arbetssätt. De förändrar sig för lite för att hänga med i hur samhället förändras och hur folk lever sina liv.
20160705_140332
Bild: Margot Wallström och Staffan de Mistura i Almedalen – diskuterar kriget i Syrien. Han arbetar för de som inte har demokrati. Ett av vår demokratis problem är faktiskt att den inte är så bra marknadsförd. Att man förstår hur viktig den är och vikten av att delta. Att förstå hur olika sorters beslut leder till olika sorters samhällen. To be continued!

Skolans roll i detta kan inte nog betonas.
20160705_210347

Bild: Fantastisk rosenbuske vid Söderport i Visby – i kvällsljus. Bara en fin bild. (Känslan sitter kvar)

Post Almedalen

20160707_155055
Ännu återstår Sjöstedts tal ikväll på Almedalsveckan, men i stort är den strax slut. Det blir ju alltid så tomt när något pågått så intensivt och förberetts så länge. Har varit inne på det tidigare. Förhoppningsvis blev verkligheten ganska lik drömmen om veckan.

Själv är jag mycket glad att jag hade möjligheten att vara där. Det gäller ju att hitta boende och resa som funkar. Jag hade tur med båda! Kunde även planera mina dagar helt själv utifrån vad jag ville lyssna på – en slags fortbildning. Min inplanerade medverkan på New Republic PR om unga och demokrati på torsdagen gick också bra. Det var väldigt roligt att få träffa de tre unga kommunpolitikerna som deltog! Det finns hopp om framtiden! Unga är ju en av fyra underrepresenterade grupper i svensk politik. De andra är kvinnor, funktionshindrade och utrikes födda. Det var även med en kvinna som jobbade med den sista gruppen.

Det som lägger en mörk skugga över veckan är ju den ogenerade nationalismen som helt plötsligt klivit ut i dagsljuset. Kd, M, Sd och S var alla där på olika sätt. Jan Björklunds tal blir bättre för varje dag som gått, när han fokuserade på EU och samarbete istället för att börja snickra ihop något som skall passa dagens stämning. Nationalism är ingen lek. Den är farlig och måste bekämpas.

Veckan i Almedalen gjorde det tydligt att nya tider och debatter är att vänta. Vi går in i en ny ordning – en ny era. Snart, om sisådär tio år kommer vi att ha döpt den och sorterat den. Men just nu har övergången skett ljudlöst – som alltid, även om övergångar alltid kan lokaliseras. Stunden när det skedde. Kanske blir årets Almedalen en sådan övergång? Continue reading “Post Almedalen”

Berättelse från Almedalen

20160705_191053

Då har jag varit i Almedalen i snart fyra dagar, men det känns som många fler. Varje dag är ett superkoncentrat av händelser, men framförallt ett koncentrat av personliga möten! Folk du känner från hela landet springer du plötsligt på här och var. Har även duttat in i  Carl Bildt tre gånger:)

På bilden ser ni publiken som lyssnade på Stefan Löfven igår kväll. Antal i publiken slog Reinfeldt för två år sedan med 300 pers. Löfven hade ett närvarande tal med stuns i och en varm ton i sin röst. Faktiskt ett av de bättre han hållit. Innehållet däremot kan vi diskutera. Jag tyckte det andades nostalgi. “Som det var på 70-talet” sas om industrin. Sedan räckte han åter ut en hand mot något parti i Alliansen. “Blockpolitiken är död”. Men, det är klart att något måste göras när vi har den svagaste regeringen i mannaminne.

Löfven tog upp utmaningen med integrationen. Det gäller ju att alla som kommit nyss i vuxen ålder till vårt land snabbt får en roll någonstans. Att få ett jobb är avgörande. Det tycker alla, men vi har olika vägar dit.

Ikväll är det Ebba Busch Thor som talar och veckan startade ju med Björklund och Annie.  Björklund fokuserade på EU, vilket känns hur viktigt som helst. Brexit är en katastrof, vilket faktiskt var något som Staffan de Mistura tog upp i ett seminarium han talade på tillsammans med Margot Wallström. Staffan de Mistura är FN:s chefsförhandlare i Syrienkriget och han har jobbat för FN i  46 år. Han kallar sig själv för obotlig optimist, något som Margot Wallström döpte om till “absurd-optimist” – myntat av någon annan för länge sedan.

Det sägs att han har världens farligaste jobb också. Om det sa han själv att “det farligaste jobbet i fjol var att vara frisör åt Nordkoreas ledare” Continue reading “Berättelse från Almedalen”

Från hopp och fånge nr 443 till Bråvallavåldtäkten

Nu är jag på väg till Almedalen. Ser verkligen fram emot en vecka där jag får chansen att gå runt lyssna på alla som vill berätta något, träffa folk och lära mig mera. Jag är även själv inbjuden att delta i en panel också, där jag får chansen att dela med mig av det jag kan.
20160702_201531

Bild: Hilarious glasskulptur hemma hos kompisar.

Men även idag har jag fått nya insikter.

Att ha framtidshopp är underbart. Känna tillförsikt och vardagsglädje.

I morse kom jag att tänka på fånge nr 443 i Birkenau 1, det första koncentrationslägret innan utrotningslägret Auschwitz, eller Birkenau 2 upprättades. Att vara fånge nr  443 berättar att du var med en av de första omgångarna som kom till lägret. Numret var lågt. Att det sedan även var en man som överlevde, vilket berodde på några omständigheter, är speciellt. Continue reading “Från hopp och fånge nr 443 till Bråvallavåldtäkten”